Sara Bergsma

Huh?

In onze keuken zijn er verschillende items die we automatisch in onze voorraadkast of op het aanrecht bewaren, zonder er verder te veel over na te denken. Maar wat als we je vertelden dat sommige van deze producten eigenlijk thuishoren in de koelkast? Dit komt niet alleen de houdbaarheid, maar ook de smaak van je favoriete producten ten goede. Dus, laten we de keukenkastjes eens bij langs gaan en kijken wat er eigenlijk allemaal verkeerd staat. 

Noten en zaden

Dit product bewaart bijna niemand waarschijnlijk in de koelkast. Maar het is toch echt zo: noten en zaden kun je het beste opbergen in de koelkast. Dit komt doordat deze producten rijk zijn aan olie en daardoor sneller bederven op kamertemperatuur. Mocht je een flinke voorraad hebben ingekocht, dan kun je er ook voor kiezen om ze in te vriezen. Ook dan blijven noten en zaden langer vers.

Echte pindakaas

Naast noten en zaden, staat pindakaas hoogstwaarschijnlijk ook in jouw keukenkastje. Als de pot nog ongeopend is, is er niks aan de hand. Na opening kan echte pindakaas echter al na een maand gaan schiften. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bewaar je geliefde broodbeleg daarom voortaan in de koelkast. Ook andere notenpasta’s, zoals amandel- of cashewpasta, kun je ook het beste in de koelkast bewaren.

Ahornsiroop

Nee, we maken echt geen grapje. Dit klinkt misschien verrassend, maar het is waar: ahornsiroop bevat geen conserveermiddelen en kun je dus het beste bewaren in de koelkast na opening. Dit komt doordat het watergehalte in ahornsiroop hoog genoeg is voor de groei van gisten.

Meel

In tegenstelling tot gewone bloem, bevatten volkorenmeel en andere soorten steengemalen meel kiemen en zemelen. Dit maakt ze, net als noten en pindakaas, rijk aan natuurlijke oliën, waardoor ze vatbaarder zijn om te bederven. Om deze meelsoorten vers te houden, is het raadzaam om ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast te bewaren. Zorg er wel voor dat ze op kamertemperatuur komen voordat je aan het bakken begint.

Pittige sausjes

Hiermee bedoelen we sauzen als bijvoorbeeld sambal oelek, sriracha en chili-olie. Waarschijnlijk staan deze sausjes gewoon bij jou in het keukenkastje. Na opening is het echter aan te raden om deze pittige smaakmakers in de koelkast te bewaren. Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, geldt dit advies ook voor sauzen op basis van azijn. De reden hiervoor is dat ze binnen één à twee maanden kunnen bederven of hun smaak kunnen verliezen. De meeste mensen doen er waarschijnlijk langer mee, tenzij je natuurlijk een fervent liefhebber bent van pittig eten.

Ook lekker: Wil je koken voor je hond? Dit moet je weten

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: marthastewart.com | Beeld: Adobe Stock