5 + 25 min.
10 - 12 pers.

Twee ingrediënten, een beetje garnering en een half uurtje tijd

Veel mensen vinden tegenwoordig spruitjes niet lekker. En toegegeven: slapgekookte spruiten zijn nog altijd niet ons favoriete gerecht. Maar als ze op de juiste manier klaargemaakt zijn, dan zijn spruitjes juist hartstikke lekker! Deze simpele spiesjes zijn daar een goed voorbeeld van.

Gebruikers van de mobiele website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het recept.

Spruitjes niet populair

Onlangs bleek nog uit onderzoek dat spruitjes vooral bij de jongere generaties absoluut niet meer populair zijn. Waar ouderen nog regelmatig spruiten, bloemkool en witlof kopen, ontbreken al deze groentes in de top-10 van de 40-minners. Culinair historica Manon Henzen had hier meerdere verklaringen voor, vertelde ze bij EditieNL. Naast dat we wereldser eten, heeft het ook niet geholpen dat de oudere generatie niks bijzonders deed met de groene mini-kooltjes. Sterker nog: deze kookten ze – en dat gebeurt nog steeds wel – regelmatig tot ‘snot’. Zonde, want ook witlof, spruitjes en bloemkool kunnen heerlijk zijn. Als je ze maar op een goede manier klaarmaakt. Daarom bij deze: een heerlijk smaakvol én simpel recept voor spiesjes met spruiten.

Zo maak je de spiesjes met spruitjes en spek:

  • Verhit de oven voor op 200 graden Celsius en zet een draadrek in een grote, ovenbestendige schaal of braadpan.
  • Pak één van de prikkers, en prik deze een klein eindje van de bovenkant van een strip spek. Steek de prikker vervolgens door een spruitje, en haal de prikker opnieuw door dezelfde strip spek zodat deze rond het spruitje gepind zit.
  • Herhaal dit nog eens twee of drie spruitjes, en wikkel zo de bacon tussen de spruitjes door. Doe dit vervolgens ook met de overige spiesjes tot je geen spek en/of spruitjes meer over hebt.
  • Plaats de spiesjes op het draadrek en rooster ze 20 à 25 minuten in de oven, totdat de bacon crispy en goed doorbakken is.
  • Haal de spiesjes uit de oven, en besprenkel met zout en peper.
  • Eet smakelijk!

Tip: heb je het idee dat de spruitjes al met al te droog uit de oven komen? Bestrijk ze dan van tevoren met een beetje olijfolie voor een extra knapperig randje. Ook lekker voor de variatie: een flinke hoeveelheid kaas over je spiesjes. Jum!

Lees ook: 5 x onze lekkerste recepten met spruitjes in de hoofdrol

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Delish | Beeld: Videostill

Ingrediënten
  • 400 gram spruitjes
  • 400 gram ontbijtspek in lange strips
  • Zeezoutvlokken
  • Zwarte peper