08 juni 2021
Freek

De jongere generatie kookt ze nauwelijks meer, en ook twee andere groentesoorten worden inmiddels vooral door oudere Nederlanders gekocht

We weten inmiddels allemaal wel dat groente kei-gezond is. Dat blijkt ook wel uit nieuw onderzoek van GfK in opdracht van het AD. Echter zit er wel degelijk verschil in welke groenten Nederlandse ouderen kopen, ten opzichte van wat de ‘jongeren’ in hun mandje gooien. 

Top-10 gehele bevolking

De meest populaire groenten onder de gehele bevolking zijn tomaten, komkommers en uien. Gevolgd door paprika’s en wortelen. De top-10 wordt aangevuld door champignons, roerbak groente, gemengde sla, sperziebonen en broccoli. Niet heel verrassend en redelijk traditioneel dus.

Verschil oudere en jongere generatie

Ook in de top-10’s van de 60-plussers en 40-minners zijn geen hele gekke dingen te ontdekken. Her en der een afwijking, maar deels komen beide lijstjes overeen met de algemene top-10. Wel opvallend: waar de ouderen nog regelmatig spruiten, bloemkool en witlof kopen – witlof staat zelfs op plek 4 – ontbreken al deze groentes in de top-10 van de 40-minners.

Tot ‘snot’ koken

Hoe dat kan, is niet helemaal duidelijk. Culinair historica Manon Henzen heeft daar meerdere verklaringen voor, zegt ze tegen EditieNL. We eten volgens haar tegenwoordig nou eenmaal ‘veel wereldser’. En oude groentes zoals spruitjes en witlof staan nou niet bepaald bekend als echte smaakmakers. Bovendien helpt het ook niet dat de oudere generatie er verder ook niks bijzonders mee deed. Sterker nog: deze kookten ze – en dat gebeurt nog steeds wel – regelmatig tot ‘snot’. Zonde, want ook witlof, spruitjes en bloemkool kunnen heerlijk zijn. Als je ze maar op een goede manier klaarmaakt.

Lees ook: Spruitjes koken: op deze manier worden ze nooit meer bitter

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pexels, Public Domain Pictures