Ingrediënten
  • 1 grote bloemkool (ongeveer 1 kilo), in kleine roosjes gesneden
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Zout en peper, naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,2 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 theelepels verse fijngehakte peterselie, tijm of rozemarijn
  • 120 milliliter slagroom (optioneel)
  • 125 gram spekreepjes (optioneel)
  • 75 gram geraspte kaas naar keuze (optioneel)
  • Extra fijngehakte peterselie om te garneren
Tjitske
60 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 1 grote bloemkool (ongeveer 1 kilo), in kleine roosjes gesneden
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Zout en peper, naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,2 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 theelepels verse fijngehakte peterselie, tijm of rozemarijn
  • 120 milliliter slagroom (optioneel)
  • 125 gram spekreepjes (optioneel)
  • 75 gram geraspte kaas naar keuze (optioneel)
  • Extra fijngehakte peterselie om te garneren

Een heerlijke hartige en romige bloemkoolsoep

Een lekkere dikke, hartige soep gaat er bij ons altijd in. Zo’n soepje is ideaal om op te warmen op koude dagen en vult ook nog eens. Eet een kopje van deze romige bloemkoolsoep als lunch of serveer hem als avondeten met een lekker stukje vlees erbij. De hartige combinatie van bloemkool met knoflook is overheerlijk. Maak de soep af met knapperige spekjes of houd hem vegetarisch met een beetje peterselie en kaas.

Wij krijgen gelijk honger van dit recept.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de bloemkoolroosjes, ui en knoflook op de bakplaat. Strooi er peper en zout over naar smaak, maar wees niet te zuinig.
  • Druppel de twee eetlepels olijfolie over de groenten en meng. Zorg ervoor dat de groenten goed verdeeld over de bakplaat liggen.
  • Bak de groenten 15 minuten.
  • Meng na 15 minuten de groenten nog eens en doe terug in de oven om nog 10 tot 15 minuten te bakken. Wacht tot de randjes gebruind zijn en voel met een vork of de bloemkool zacht is.
  • Stort de bloemkool, ui en knoflook in een grote soeppan en voeg de bouillon en kruiden toe. Breng op een middelhoog vuur aan de kook.
  • Laat het geheel zo’n 15 minuten zachtjes koken om de smaken te laten mengen.
  • Bak ondertussen de spekjes knapperig (optioneel).
  • Draai na 15 minuten het vuur uit en laat de soep 5 minuten afkoelen. Pureer daarna de soep met een staafmixer tot een gebonden geheel.
  • Voeg de room toe (optioneel) en pureer nog even om te mengen.
  • Proef en voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe naar smaak.
  • Serveer de romige bloemkoolsoep met krokante spekjes, geraspte kaas en fijngehakte peterselie, naar wens.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: romige witlofsoep met of zonder spekjes

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cafe Delites | Beeld: Videostill