Ingrediënten
  • 2 middelgrote preien
  • 8 middelgrote stronken witlof
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 45 gram roomboter
  • 120 milliliter droge, witte wijn
  • 1200 milliliter groentebouillon
  • 240 milliliter slagroom
  • Snuf nootmuskaat
  • Snufje zout en peper
  • Gebakken spekjes, optioneel
  • Verse bieslook, fijngesneden
07 januari 2019
70 min.
4 pers.

Met of zonder spekjes is deze soep overheerlijk

Witlof eten we regelmatig rauw in een salade, gebakken met een romige saus of als ovenschotel. Een witlofsoep hadden we daarentegen nog nooit gehad, tot nu toe. Deze witlofsoep is makkelijk om te maken en erg lekker!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Hoe maak je de witlofsoep?

  • Maak de prei schoon en snijd deze in de lengte doormidden. Snijd de prei vervolgens in halve ringen. Gebruik voor de soep alleen het witte en lichtgroene gedeelte van de prei.
  • Schil de aardappelen en snijd in stukken. Doe de stukken aardappelen in koud water en zet apart.
  • Smelt de roomboter in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak dit ongeveer 3 minuten of tot de prei zacht wordt.
  • Giet de aardappelen af en voeg de aardappelen en witlof toe. Bak de groenten en aardappelen 10 minuten. Let op dat de aardappelen niet bruin worden. Draai het vuur eventueel lager.
  • Schenk de wijn en de bouillon in de pan. Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat de pan 50 á 60 minuten op het lage vuur staan.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Roer de slagroom door de soep en voeg de nootmuskaat toe.
  • Breng de soep op smaak met wat zout en peper.
  • Serveer met gebakken spekjes en bieslook. Laat de gebakken spekjes weg om de soep vegetarisch te houden.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Te veel vocht na het bereiden van witlof? Zo voorkom je dat de groente te waterig wordt

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Martha Stewart | Beeld: videostill

Ingrediënten
  • 2 middelgrote preien
  • 8 middelgrote stronken witlof
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 45 gram roomboter
  • 120 milliliter droge, witte wijn
  • 1200 milliliter groentebouillon
  • 240 milliliter slagroom
  • Snuf nootmuskaat
  • Snufje zout en peper
  • Gebakken spekjes, optioneel
  • Verse bieslook, fijngesneden