Onze hersenen exploderen

Heerlijk, zo’n luie avond waarbij je gewoon een pizza ophaalt of laat bezorgen. Je bent met zijn tweeën, dus hebt twee pizza’s nodig. Een grote is veel te veel, dus je besluit allebei een kleine pizza te nemen. Dan heb je tenslotte meer dan als je één grote met zijn tweeën deelt, toch? Nou, blijkbaar niet. Je bent duurder uit, maar hebt minder pizza. Onze hersenen kunnen het niet meer aan.

Wij hebben al die tijd gedacht dat twee kleine pizza’s meer is dan één grote.

Pizza

Als wij pizza bestellen, kiezen we meestal voor één pizza per persoon. Zo kan iedereen zelf kiezen wat hij wil en heb je uiteindelijk gewoon de meeste pizza, toch? Schijnbaar niet! Volgens een virale afbeelding op Twitter krijg je meer pizza bij een grote pizza dan bij twee kleine pizza’s. Daarnaast is een grote pizza stukken goedkoper dan twee kleine.

Wiskunde

De persoon die deze afbeelding heeft gemaakt heeft er een flink stukje wiskunde op losgelaten. Door het oppervlakte van de pizza’s te berekenen kwam ze erachter dat een grote pizza meer waar voor je geld geeft dan twee kleine. Door het oppervlakte te berekenen met ? x radius², kun je dus zien wat een groter oppervlakte biedt. Stel je neemt twee kleine pizza’s van 25 centimeter doorsnee en één grote van 40 centimeter. De kleine pizza heeft een oppervlak van ? x (25/2)² = 490,87. Doe dit maal twee voor twee pizza’s en je het 981,75 vierkante centimeter. Voor de grote pizza geldt ? x (40/2)² = 1256,64 vierkante centimeter. De grote pizza heeft dus een groter oppervlak dan de twee kleine!

Prijs

Veel mensen denken dat twee pizza’s van 25 centimeter meer is dan één van 40, want 25 + 25 = 50, toch? Uit deze rekensom blijkt dus dat dat niet zo is! Als twee kleine pizza’s samen 14 euro kosten en één grote 12 euro, dan is het dus veel voordeliger om voor de grote pizza te kiezen. Vind je net als wij wiskunde maar lastig? Dan bestaat er een hele handige tool die je precies vertelt met welk formaat pizza je het goedkoopst uit bent.

Lees ook: Lifehack: zo krijg je meer topping op je McFlurry

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Her | Beeld: Pexels