Ingrediënten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote prei
  • 2 vastkokende aardappelen
  • Een scheutje olijfolie
  • 720 gram bruine bonen uit blik
  • 1,5 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 4 tomaten
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 60 milliliter crème fraîche
Esther Reitsema
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote prei
  • 2 vastkokende aardappelen
  • Een scheutje olijfolie
  • 720 gram bruine bonen uit blik
  • 1,5 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 4 tomaten
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 60 milliliter crème fraîche

Snel, makkelijk en gezond!

Hoe kouder en donkerder de dagen worden, hoe meer we snakken naar ouderwetse, warme comfort food gerechten. Deze bruine bonensoep heb je binnen een handomdraai gemaakt en is perfect om lekker op te warmen na een lange dag. 

Zo maak je de bruine bonensoep:

  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de prei in de lengte door de helft en spoel af onder de kraan. Snijd de helften vervolgens in halve ringen.
  • Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes.
  • Verwarm wat olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en de ui voor ongeveer 2 minuten.
  • Verkruimel de bouillonblokjes en doe deze bij de knoflook en ui in de pan.
  • Voeg dan 1,5 liter kokend water toe.
  • Voeg de blokjes aardappels en de prei toe en kook dit samen zachtjes totdat de aardappel gaar is.
  • Voeg vervolgens de bonen toe.
  • Ondertussen snijd je de tomaat in stukjes en hak je de peterselie fijn. Voeg dit ook toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met peper en eventueel andere kruiden.
  • Verdeel de soep over de kommen en leg er wat crème fraîche bovenop.
  • Aanvallen maar!

Gezond

Deze bruine bonensoep is niet alleen ontzettend lekker: hij is ook nog eens hartstikke gezond! Bonen behoren tot peulvruchten, en deze bevatten weinig vet en zijn juist rijk aan eiwitten. Daarnaast bevatten ze voedingsvezels, koolhydraten, vitamines en belangrijke mineralen – allemaal voedingswaarden die we dagelijks nodig hebben.

Serveren

Bruine bonensoep vult goed, maar is misschien niet genoeg voor de stevige trek. Je kunt de soep daarom serveren met rijst, salade of een lekker (gevuld) stokbroodje. Zo heb je binnen een handomdraai een heerlijke, voedzame maaltijd op tafel gezet!

Lees ook: Zelf pompoensoep maken: hier moet je aan denken

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: 24 Kitchen | Beeld: Adobe Stock