Esther Reitsema

Koop jij ze ook altijd uit het vriesvak?

Hoewel nog vaak gedacht wordt dat producten uit de diepvries minder gezond zijn, is inmiddels al duidelijk bewezen dat dat niet het geval is. Sterker nog: sommige groenten zijn zelfs gezonder uit de diepvries dan in het versschap. Ook voor garnalen geldt dat je deze beter bevroren kunt kopen. We leggen je uit waarom.

Ingevroren en ontdooid

Het klinkt logisch dat verse garnalen het gezondste zijn. Toch word je hierin een beetje voor de gek gehouden. De garnalen die je bij de versafdeling in de supermarkt vindt, zijn namelijk ook al ingevroren nadat ze gevangen zijn. Voordat deze de supermarkt in gaan, worden ze eerst weer ontdooid. Hoe langer ze daarna in de schappen liggen, hoe meer de smaak en kwaliteit verloren gaat.

De garnalen die in het vriesvak liggen zijn ook meteen na het vangen ingevroren. Deze worden vervolgens niet weer ontdooid, waardoor de smaak en kwaliteit behouden blijft. Om ervoor te zorgen dat de garnalen op de versafdeling toch een paar dagen goed blijven, worden hier bovendien een aantal e-nummers aan toegevoegd. Dit is bij diepvriesgarnalen meestal niet het geval. De garnalen die we ‘vers’ noemen en ook op de versafdeling liggen, zijn dus eigenlijk juist minder vers dan de bevroren garnalen.

Verschil in prijs

Dan is er nog een heel fijn voordeel. Garnalen uit de diepvries zijn namelijk aanzienlijk goedkoper dan de verpakkingen die je in het versvak vindt. Volgens Favor Flav kost een zak rauwe, ongepelde garnalen uit de diepvries van 450 gram zo rond de 7 euro. Dat komt neer op ongeveer €1,55 per 100 gram. Koop je een bakje ‘verse’ garnalen (die dus niet zo vers zijn als je wellicht dacht), dan leg je daarvoor €2,79 neer. Bijna het dubbele dus!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: ontbijten met taart helpt bij afvallen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock