Ingrediënten
  • 50 gram verse aardbeien
  • 30 milliliter melk
  • 3 middelgrote eieren
  • 1/4 theelepel citroensap/azijn
  • 50 gram suiker
  • 40 milliliter plantaardige olie/gesmolten boter
  • 1/4 theelepel aardbeienextract/vanille-extract
  • 1/4 theelepel rode of roze voedselkleurstof
  • 60 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
Vivian
45 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 50 gram verse aardbeien
  • 30 milliliter melk
  • 3 middelgrote eieren
  • 1/4 theelepel citroensap/azijn
  • 50 gram suiker
  • 40 milliliter plantaardige olie/gesmolten boter
  • 1/4 theelepel aardbeienextract/vanille-extract
  • 1/4 theelepel rode of roze voedselkleurstof
  • 60 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder

Daar lusten wij wel een plakje (of twee) van

Als kind werden wij bij opa en oma altijd al getrakteerd op een heerlijke plak roombotercake en anno 2021 worden wij nog steeds blij van die luchtige lekkernij. Een dun plakje bij de koffie of een wat dikker afgesneden stuk met een toef slagroom en een paar aardbeien erop. Die combinatie met aardbeien bevalt ons elke keer zo goed, dat we op zoek gingen naar een recept voor een luchtige aardbeiencake. Geloof ons, deze heerlijke aardbeiencake wil je proberen. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de aardbeiencake:

  • Verwarm de oven voor op 170ºC.
  • Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze in vieren. Doe de aardbeien en de melk in een blender en meng tot een glad geheel. Zet opzij.
  • Vet een bakvorm van 10cm bij 18cm in met olie of boter. Bekleed de bodem en zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Zet opzij.
  • Scheid de eidooiers van het eiwit in twee verschillende schaaltjes.
  • Doe de citroensap of azijn bij de eiwitten in en klop met een handmixer. Voeg ondertussen ook de suiker toe. Klop tot stijve pieken gevormd worden.
  • Roer het eigeel door en voeg hier de plantaardige olie of gesmolten boter bij. Klopt met een garde. Voeg vervolgens het aardbeienmengsel toe aan het eigeel. Roer goed door. Giet ook het aardbeien- of vanille-extract en de voedselkleurstof erdoor en klop met een garde.
  • Giet het aardbeienmengsel bij de geklopte eiwitten. Vouw voorzichtig met een spatel tot alles vermengd is. Zeef vervolgens de bloem en de bakpoeder door het mengsel. Vouw opnieuw voorzichtig met een garde tot een glad geheel.
  • Giet het beslag in de voorbereide bakvorm. Beweeg met een tandenstoker door het beslag heen om eventuele luchtbubbels te verwijderen.
  •  Zet de bakvorm in het midden van de oven. Bak de cake, zo’n 20-25 minuten. Prik met een tandenstoker in het midden van de cake. Als deze er schoon uitkomt, is de aardbeiencake klaar. Laat eventjes afkoelen.
  • Serveer de aardbeiencake met verse slagroom en aardbeien. Geniet ervan!

Ook lekker: Recept: Baileys cheesecake met witte chocolade uit de airfryer

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Bestfoods | Beeld: Videostill Bestfoods