28 mei 2021
Vivian

Naar verhouding ben je duurder uit als je gezond wil eten

De afgelopen tien jaar is de prijs van gezond eten en drinken meer gestegen dan de prijs van ongezond voedsel. Gezondere producten werden door de jaren heen gemiddeld 21 procent duurder, terwijl de prijs van ongezondere producten gemiddeld met 15 procent steeg. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Gezond versus ongezond

Het CBS heeft de afgelopen jaren de prijzen van gezonde en ongezonde producten met elkaar vergeleken. Hierbij baseert het kenniscentrum zich op producten die door het Voedingscentrum zijn bestempeld als ofwel gezond ofwel ongezond. Zo zijn eieren, groente, fruit en ingeblikte vis bijvoorbeeld gezond, terwijl producten als snoep, ijs en boter als ongezond worden bestempeld. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat je voor ongezonde producten in 2020 15 procent meer betaalde dan in 2010. Voor gezonde producten ben je echter nog duurder uit: vorig jaar betaalde je daar gemiddeld 21 procent meer voor dan tien jaar ervoor. Opvallend is dat snoep en ijs zelfs goedkoper zijn geworden.

Prijskaartje

Een zorgelijke ontwikkeling, zo vindt het Voedingscentrum. “Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Veel mensen zouden er baat bij hebben om gezonder te eten”, aldus Liesbeth Velema, projectleider Gezonde Eetomgeving bij het Voedingscentrum. “Als producten uit de Schijf van Vijf naar verhouding duurder worden, is dat lastiger.” Naast smaak en gemak, blijkt de keuze voor een product toch vaak af te hangen van het prijskaartje. En wanneer een ongezond maaltje goedkoper is dan het gezondere alternatief, is de keuze voor velen al snel gemaakt. Het Voedingscentrum adviseert mensen met een klein budget te kijken naar ongesneden groenten, diepvriesgroenten en -fruit en producten onder in de schappen.

Schommelende prijzen

Toch is een kleine nuancering op zijn plaats. De prijs van ongezonde producten is de laatste twee jaar wel iets harder gestegen dan die van de gezonde producten. Helaas betekent dit niet gelijk dat er sprake is van een omslag. In 2012 en 2014 zag het CBS namelijk dezelfde ontwikkeling. Volgens het Voedingscentrum speelt de suikerprijs, die flink gestegen is, hier mogelijk een rol in. Wanneer die suikerprijs weer daalt, zou de prijs van ongezonde producten ook weer kunnen afnemen. De prijs van gezonde producten zoals groenten en fruit kan afhankelijk zijn van de oogst. Bij een slechte oogst kunnen de prijzen toenemen. “Dat maakt echt uit in de prijs. Zeker bij gezonde versproducten kan het alle kanten op vliegen”, aldus Peter-Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Overheidsmaatregelen

Om mensen gezondere keuzes te laten maken, moet de overheid ingrijpen. Althans, dat vindt het Voedingscentrum. “Het zou mooi zijn als de gezonde keuze de makkelijke wordt”, aldus Velema. “Dat zou onder meer kunnen door een suikertaks te introduceren en de btw op groente en fruit te verlagen of naar nul te brengen.” Dit komt overeen met het advies dat de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving het kabinet vorige maand gaf. Ook het RIVM vindt dat er veranderingen nodig zijn. Zo pleiten 44 experts voor maatregelen om gezond eten goedkoper te maken en ongezond eten duurder. Daartoe pleit het RIVM net als het Voedingscentrum voor een suikertaks en het afschaffen van de btw voor producten uit de Schijf van Vijf.

Lees ook: Onderzoek: bij deze supermarkt koop je de goedkoopste huismerken

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Gemma