27 mei 2021
Vivian

Dat is pas een duur stuk fruit

In de supermarkt moeten wij af en toe al slikken als we een stuk fruit afrekenen, maar in Japan maken ze het wel heel bont. Daar gingen onlangs twee stuks meloen voor ruim 20.000 euro over de toonbank. 

Yubari King

Waar wij in Nederland een paar euro voor een heerlijke Galia-meloen neerleggen, zijn Japanners in de ban van de ultra exclusieve Yubari King-meloen. Eens in de zoveel tijd wordt het seizoensfruit geveild, waarbij de bedragen behoorlijk kunnen oplopen. Afgelopen weekend gingen twee stuks Yubari-meloenen over de toonbank voor maar liefst 2,7 miljoen yen, wat omgerekend 20.370 euro is. Een lokale producent van babyvoeding is ditmaal de gelukkige eigenaar van de stuks fruit.

Flinke som geld

Hoewel ruim 20.000 euro natuurlijk een flinke som geld is, schrijft de babyvoedingsproducent hiermee geen geschiedenis. In 2019 legde iemand namelijk 5 miljoen yen – bijna 38.000 euro – neer voor de Yubari-meloenen. Bijna twee keer zoveel als dit jaar dus. In 2020 was het effect van de pandemie duidelijk merkbaar. In dat jaar werd er ‘slechts’ 120.000 yen (ruim 900 euro) betaald voor de meloenen. Een koopje kun je dat nog nauwelijks noemen, maar wel in vergelijking met de jaren eromheen.

Speciaal

Wat de Yubari-meloen zo speciaal maakt? Dat komt onder andere doordat het fruit enorm exclusief is. Net als champagnedruiven kunnen de meloenen alleen in een bepaalde regio groeien. Daarnaast schijnt het fruit heerlijk zoet te zijn, een bijzonder fenomeen menen sommigen. Een smaak die met weinig woorden te omschrijven is, maar waar Japanners blijkbaar veel geld voor over hebben. De perfecte Yubari-meloen is rond en heeft een heel gladde schil. De kwekers laten een deel van de steel zitten, omdat dit er mooier uit zou zien.

Bijzonder geschenk

De babyvoedingsproducent, Hokkaido Products, heeft de Yubari-meloenen niet voor zichzelf gekocht. Het bedrijf vriest de meloenen in, om ze vervolgens als geschenk naar tien gezinnen met kinderen op te sturen. Die gezinnen konden zich via social media aanmelden en maakten zo kans op deze exclusieve prijs. De voorzitter van het bedrijf laat weten dat ze mensen in deze tijd willen opvrolijken met een bijzonder geschenk. Lief!

Lees ook: Bizar! Dit zijn de 10 duurste producten ter wereld

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro, Japan Times | Beeld: Unsplash