Rowan Hattu
45 + 15 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 3 bollen knoflook
  • 1 grote ui of 3 sjalotjes
  • Klont roomboter
  • 1,5 bouillonblokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel tijm
  • 5 kruidnagels
  • 375 milliliter slagroom
  • Een paar takjes peterselie

Heerlijk!

De feestdagen komen er langzamerhand alweer aan en we snappen dat het soms lastig is om te bedenken wat je dit jaar weer voor feestmaal gaat maken. Toch hoef je je geen zorgen te maken, want met deze overheerlijke knoflooksoep (met extra veel knoflook) weten wij zeker dat je je gasten gaat verrassen.

Knoflook poffen

Voor deze knoflooksoep heb je maar liefst drie (!)  bollen knoflook nodig. De bedoeling is dat je deze bollen poft in de oven, zodat de knoflook zijn scherpe smaak verliest en er een zachte, zoete en notige smaak overblijft. Het enige nadeel? De volgende dag ruik je de knoflook misschien nog steeds. Maar dat mag de pret en de smaak natuurlijk niet drukken.

Zo maak je deze overheerlijke knoflooksoep

  • Allereerst verwarm je de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Leg daarna de knoflookbollen op een velletje bakpapier, schuif ze in de oven en pof ze in veertig minuten.
  • Snij ondertussen wat uien in dunne ringen.
  • Verhit daarna wat boter in een pan en fruit de ui op een laag vuur glazig in tien minuten.
  • Als de knoflook eenmaal is gepoft, laat je ze een beetje afkoelen.
  • Als het goed is, is de knoflook heerlijk smeuïg en zacht waardoor je ze zo uit het velletje knijpt.
  • Heb je je knoflook gepeld? Dan voeg je ze bij de ui.
  • Voeg vervolgens de bloem, laurierblaadjes, kruidnagels en tijm bij de ui en de knoflook en laat dit een paar minuten op een laag vuurtje garen.
  • Daarna giet je hier een liter water en slagroom overheen en breng je het aan de kook.
  • Doe er een bouillonblokje bij en laat het geheel dan 20 minuten of langer op een klein vuurtje pruttelen.
  • Dan komt het moeilijke gedeelte: vis de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de soep. Pas hierbij wel op! Je wil natuurlijk geen verbrande vingers.
  • Pureer dan de soep met een staafmixer en druk het daarna nog eens door een zeef.
  • Als het nodig is, breng de soep dan nog op smaak met wat zout en peper.
  • Maak het af met wat gesnipperde peterselie.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: zoete aardappelpuree met lekker veel knoflook

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Favorflav | Beeld: iStock