Rowan Hattu

Na de economische crisis beginnen ook de hazelnootboeren te klagen

Na het frikandellen- en friettekort in Nederland, dreigt er nu ook een Nutellatekort aan te komen. En dat kan voor veel mensen een reden tot zorgen zijn, aangezien Nutella een erg gewild product is. De reden van een mogelijk tekort komt door een lage inkoopprijs. Hierdoor zijn Turkse hazelnootboeren boos op Ferrero, de hoofdaannemer voor hun productie van Nutella. Ai! 

Nutellatekort

Naast hagelslag, chocoladevlokken, schuddebuikjes en pindakaas, zijn Nederlanders gek op Nutella. Een grote reden tot paniek als er dus een Nutellatekort aan komt. De problemen zijn ontstaan in Turkije – wat ook de grootste hazelnootproducent ter wereld is. Door de economische crisis zou, volgens de Wall Street Journal, de hazelnoot- en Nutellaproductie al een langere tijd onder druk staan. Maar niet alleen daar ontstaan problemen, ook hazelnootboeren zelf beginnen te klagen.

Ferrero

Volgens de hazelnootboeren betaalt Ferrero – Naast de bekende Ferrero-chocolaatjes ook eigenaar van o.a. Nutella – hen veel te weinig. Doordat Ferrero de grootste afnemer is van de hazelnoten, worden ze er van beschuldigd dat ze hun ‘monopoliepositie’ misbruiken.

In september zijn de hazelnootboeren al gestart met een juridische procedure tegen Ferrero. Hieruit is gebleken dat de autoriteiten genoeg bewijs hebben gevonden om een onderzoek te starten naar de monopoliepositie van de afnemer. Al eerder gaf Ferrero in een reactie aan dat zij niet de rechtstreekse bezitter zijn van de hazelnootboerderijen, of direct van de boeren hazelnoten kopen. Naar eigen zeggen krijgen zij de hazelnoten ‘met inachtneming van de regels van de vrije markt en op basis van de marktdynamiek’.

Vervolgstappen

Wat de vervolgstappen gaan zijn, is nog onduidelijk. Natuurlijk is er een grote kans dat deze problemen de productie van Nutella in de weg gaan zitten, wat zich dan weer uit in een Nutellatekort. Een andere optie is dat Ferrero meer gaat betalen voor de hazelnoten, wat betekent dat een pot Nutella ook stijgt in de prijs. En of we daar nu op zitten te wachten in deze tijden van inflatie?

Lees ook: Deze pannenkoeken gevuld met Nutella maken je stoutste dromen waar

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Beautify | Beeld: Pexels