Ingrediënten
  • Voor de marinade:
  • 570 gram volle Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 180 ml olijfolie
  • 1 eetlepel zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel cayennepoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 910 gram kipdijfilet
  • Voor de tzatziki:
  • 1 komkommer
  • 570 gram volle Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 4 steeltjes dille
  • 4 steeltjes peterselie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1/2 grote gele ui (zonder schil)
  • Om te serveren:
  • 8 pitabroodjes
  • Gesneden ui
  • Gesneden tomaat
  • Extra benodigdheden:
  • 1 stevige satéprikker van 25 centimeter
  • Vleesthermometer
Sara Bergsma
4 + 15 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • Voor de marinade:
  • 570 gram volle Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 180 ml olijfolie
  • 1 eetlepel zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel cayennepoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 910 gram kipdijfilet
  • Voor de tzatziki:
  • 1 komkommer
  • 570 gram volle Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 4 steeltjes dille
  • 4 steeltjes peterselie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1/2 grote gele ui (zonder schil)
  • Om te serveren:
  • 8 pitabroodjes
  • Gesneden ui
  • Gesneden tomaat
  • Extra benodigdheden:
  • 1 stevige satéprikker van 25 centimeter
  • Vleesthermometer

Waarom in de supermarkt kopen als je het ook zelf kunt bereiden?

Waan je in het zonnige Griekenland met deze overheerlijke, zelfgemaakte kip gyros! We marineren de malse kip in een smaakvolle mix van citroen, knoflook en kruiden, grillen het vlees tot perfectie en serveren het vervolgens in een warme pita met verse groenten en een romige tzatziki-saus. Wat wil je nog meer! 

Zo ga je te werk:

  • Bereid allereerst de marinade. Snijd de knoflook fijn en pers de helften van de citroen uit. In een grote kom meng je vervolgens de yoghurt, citroensap, olijfolie, zout, knoflook, korianderpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepoeder, kaneel en zwarte peper. Meng het geheel goed door totdat alle ingrediënten met elkaar gemixt zijn.
  • Leg de kipdijfilets op een snijplank en bedek ze met plasticfolie. Klop de kip met een vleeshamer, deegroller of zware pan tot ongeveer één centimeter dik.
  • Doe de kipdijfilets samen met de marinade in een andere grote kom of in een afsluitbare zak. Zorg dat elk stukje kip volledig is bedekt met de marinade. Dek het geheel af en zet minimaal één uur en maximaal een dag in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bereid ondertussen de tzatziki. Rasp de komkommer, snijd de knoflook, peterselie en dille fijn en pers de helften van de citroen uit. Doe deze ingrediënten vervolgens in een middelgrote kom, samen met de yoghurt, zout en peper. Meng het geheel goed door, dek het af en zet voor minstens een halfuur in de koelkast.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en leg een halve witte ui als basis in het midden. Steek daarin de spies als een soort spit en rijg hierop boven elkaar de kipdijfilets.
  • Bak gedurende anderhalf tot twee uur in de oven, totdat de interne temperatuur van de kip 75°C bereikt. Haal het geheel vervolgens uit de oven en laat het tien minuten afkoelen.
  • Snijd de kip gyros in plakjes en serveer ze in een pitabroodje. Voeg hieraan nog wat ui, tomaat en de tzatzikisaus toe.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Wil je proeven: kruidnoten met de smaak van je favoriete cocktails

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock