Sara Bergsma

Het is lekkerder én gezonder

Bruine bonen zijn een waardevolle toevoeging aan tal van gerechten. Maar voordat je deze voedzame peulvruchten toevoegt aan je gerecht, is er een belangrijke stap die vaak wordt vergeten: het afspoelen van de bruine bonen. En dat terwijl dit de smaak en textuur van het gerecht aanzienlijk zal verbeteren. Gemiste kans dus! 

Bonen zijn gezond

Bonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten en vezels en dus een ware toevoeging aan een gezond dieet. Ze bieden voornamelijk voordelen voor energie en spijsvertering. Gedroogde bonen zijn de gezondste keuze, maar het kost meer tijd en moeite om deze variant te bereiden. Velen geven daarom de voorkeur aan het gemak van bonen uit blik of pot. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar spoel ze wel even af voordat je ze gaat gebruiken!

Zout en suikers

Door de bruine bonen voor gebruik af te spoelen, verwijder je het zout en de stroperige vloeistoffen waarin bonen vaak worden ingeblikt. Tijdens het inblikken ondergaan de bonen namelijk een zoutwaterbehandeling om hun houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren. Bij het afspoelen spoelt een deel van het zout weg, hierdoor blijft de smaak in balans maar krijg je niet teveel zout binnen. Aan de stroperige vloeistof wordt ook suiker toegevoegd, wat je er dan dus ook afspoelt. Het resultaat is niet alleen een gezonder gerecht, maar de bonen mengen na het afspoelen ook beter met de andere ingrediënten. Dit komt de smaak en textuur zeker ten goede.

Gasvorming

Bovendien draagt het afspoelen van bonen bij aan het verminderen van gasvorming en een opgeblazen gevoel. Door het afspoelen verminder je namelijk de zogenoemde oligosachariden. Deze stoffen zijn voor sommige mensen moeilijk verteerbaar en veroorzaken winderigheid. Ze kunnen echter niet volledig worden weggespoeld, maar het afspoelen zorgt al voor een aanzienlijke vermindering van gasvorming in de buik. Belangrijk om te benadrukken is dat het vocht van de peulvruchten zelf niet ongezond of schadelijk is: integendeel, het bevat waardevolle eiwitten.

Afspoelen met warm water

Je kunt de bruine bonen het beste afspoelen met warm water. Hiermee verwijder je bovenstaande stoffen namelijk het makkelijkst. Maar wanneer weet je dan of de bonen goed zijn afgespoeld? Nou, dat weet je wanneer het schuin van de bonen is verdwenen. Droog ze nog wel even af na het afspoelen om de kwaliteit en textuur waar we zo van houden te behouden.

Lees ook: Heerlijk recept voor de koudere dagen: ouderwetse bruine bonensoep

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: Adobe Stock