Ingrediënten
  • 1 rode peper
  • 6 lente-uien
  • 20 gram zwarte olijven
  • 100 gram cherry-tomaten
  • 170 gram couscous
  • 1/2 komkommer
  • 2 vrije uitloop kipfilets
  • Olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 citroen
  • 100 gram vetvrije natuurlijke yoghurt
  • 15 gram verse munt
  • 1 wortel
  • Extra vierge olijfolie
30 min.
2 pers.

Met deze smaakvolle kip en frisse tzatziki is je maaltijd een Grieks feestje!

Topkok Jamie Oliver maakt natuurlijk altijd de heerlijkste gerechten, en deze goed-gekruide Griekse kip met couscous-salade en zelfgemaakte tzatziki is daar geen uitzondering op. En, zoals je ook gewend bent van meneer Oliver: dit is een heerlijk gezonde maaltijd vol proteïnen en andere bouwstenen die je lichaam op een dag nodig heeft!

Gebruikers van de mobiele website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het recept.

Zo maak je de Griekse kip met couscous à la Jamie Oliver:

  • Vul een kleine pan met water en breng aan de kook op middelhoog vuur.
  • Snijd ondertussen de peper: eerst over de lengte door de helft, haal de zaadjes eruit en snijd de peper vervolgens fijn.
  • Snijd ook de lente-ui, haal indien nodig de pitten uit de olijven, en snijd ze grof. De cherrytomaatjes snijd je door de helft. Doe alles in een kom samen met de gesneden peper.
  • Doe de couscous in een kom en giet er 250 milliliter van het kokende water bij. Dek de kom af (bijvoorbeeld met een bord) en laat rusten.
  • Rasp nu met een grove rasp de komkommer in een kleine kom. Voeg een snufje zeezout toe en laat vijf minuten staan.
  • Pak de kip en leg deze op een schaal. Besprenkel de kip met een theelepel olijfolie, en met oregano en zwarte peper naar smaak. Met een fijne rasp sprenkel je vervolgens nog wat citroenraspsel over de kip. Draai de kip vervolgens om zodat deze aan beide kanten goed bedekt is.
  • Was je handen nog eens goed, je hebt immers net met rauwe kip gewerkt.
  • Knijp nu voorzichtig het vocht uit de geraspte komkommer uit boven de gootsteen. Doe het raspsel terug in de kom, en meng de yoghurt, een flinke scheut citroensap en een snufje peper er doorheen. Pluk wat muntblaadjes, snijd ze zo fijn mogelijk, en meng de helft hiervan door het komkommer-yoghurt-mengsel. Voilà, dit is je tzatziki.
  • Gebruik een snelschiller of dunschiller om de wortel te schillen. Snijd vervolgens met de schiller om er lange dunne plakken van te maken.
  • Doe de linten wortel in een kom, en voeg zout en peper toe naar smaak. Knijp ook hier een goede scheut citroensap overheen.
  • Verhit een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
  • Fluf de couscous een beetje op met een vork, en meng deze door het mengsel van de gesneden groenten. Meng hier ook het overgebleven munt doorheen, voeg twee theelepels extra vierge olijfolie toe, en het sap van een halve citroen. Meng goed door elkaar en breng op smaak met zwarte peper.
  • Doe de kip nu in de hete pan en bak deze voor tien minuten of tot volledig doorbakken. Keer de kip af en toe om.
  • Laat de kip even afkoelen, en snijd vervolgens in plakken.
  • Verdeel de couscous over de borden, top met de wortel en de kip, en serveer met de tzatziki.
  • Eet smakelijk, of zoals ze in Griekenland zeggen: Kalí órexi!

Lees ook: Recept: Simpele kip shoarma vol smaak met frisse yoghurtsaus

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Jamie Oliver | Beeld: Videostill Woolworth’s Jamie’s Table

Ingrediënten
  • 1 rode peper
  • 6 lente-uien
  • 20 gram zwarte olijven
  • 100 gram cherry-tomaten
  • 170 gram couscous
  • 1/2 komkommer
  • 2 vrije uitloop kipfilets
  • Olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 citroen
  • 100 gram vetvrije natuurlijke yoghurt
  • 15 gram verse munt
  • 1 wortel
  • Extra vierge olijfolie