Ingrediënten
  • 3 eetlepels fijn paneermeel
  • 140 milliliter melk
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, in kleine blokjes (bij voorkeur sjalotten)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 30 milliliter droge witte wijn
  • 800 gram tomatenblokjes uit blik
  • Klein bosje verse basilicum, fijngesneden (naar smaak)
  • 1 eetlepel oregano, fijngesneden
  • Zout en peper (naar smaak)
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 3 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • Klein bosje peterselie, fijngesneden (naar smaak)
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas + extra voor het serveren
  • Bloem
Redactie Kookfans
60 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 3 eetlepels fijn paneermeel
  • 140 milliliter melk
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, in kleine blokjes (bij voorkeur sjalotten)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 30 milliliter droge witte wijn
  • 800 gram tomatenblokjes uit blik
  • Klein bosje verse basilicum, fijngesneden (naar smaak)
  • 1 eetlepel oregano, fijngesneden
  • Zout en peper (naar smaak)
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 3 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • Klein bosje peterselie, fijngesneden (naar smaak)
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas + extra voor het serveren
  • Bloem

Simpel, smakelijk, en perféct voor woensdag gehaktdag!

Chef Gordon Ramsay kennen we natuurlijk als iemand die de sterren van de hemel kookt met de meest ingewikkelde recepten. Maar de chef houdt het soms ook lekker simpel. Wel zo prettig voor ons enthousiastelingen thuis die niét op zijn Michelin-niveau kunnen koken. Deze traditionele Italiaanse gehaktballetjes zijn daar een goed voorbeeld van. Aan de slag!

Gebruikers van de mobiele site vinden de ingrediënten onderaan het recept.

Zo maak je de gehaktballetjes à la Gordon Ramsay:

  • Pak een middelgrote kom en doe hierin het paneermeel. Giet er net genoeg melk in dat het meel volledig onderstaat. Zet opzij om het paneermeel de melk te laten opnemen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Begin nu aan de saus in een koekenpan. Verhit de 2 eetlepels olijfolie en bak hierin licht de uitjes, peper en knoflook tot ze glazig en zacht zijn.
  • Voeg nu de tomaat, basilicum, oregano en zout en peper naar smaak toe aan de pan. Gebruik de witte wijn om de boel af te blussen en te zorgen dat aangekoekte stukjes weer loskomen. Laat de tomatensaus tot ongeveer een kwartier sudderen zodat deze kan indikken.
  • Maak ondertussen de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een grote kom, en voeg hieraan de knoflook, Parmezaanse kaas en peterselie toe. Gebruik je handen om de broodkruimels uit de andere kom te pakken en knijp deze licht uit. Voeg vervolgens de broodkruimels toe aan de kom met gehakt.
  • Blijf met je handen werken: mix de broodkruimels en het vlees grondig door elkaar tot één geheel. Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm nu het gehakt tot balletjes van ongeveer golfbal-formaat. Bestuif ze licht met wat bloem. Doe nu wat olijfolie in een andere koekenpan en wacht tot de olie goed heet is. Doe vervolgens de balletjes in ongeveer 4 à 5 per keer in de pan. Bak tot ze lekker gebruind zijn.
  • Laat de gehaktballetjes uitlekken op enkele stukken keukenpapier, en voeg ze toe aan de saus. Zorg dat ze hiermee goed bedekt zijn, en schep het geheel vervolgens over in een ovenschaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 10 minuten.
  • Voilà! Serveer met een heerlijke pasta of juist een lekker frisse salade. Geniet van je gehaktdag!

Tip: geen zin in de Italiaanse twist met tomatensaus? Sla dan de stappen voor de saus en de oven over. Met deze tips maak je in een handomdraai een lekkere jus erbij. Serveren met aardappeltjes en groente…smullen maar!

Lees ook: Recept: lekkere kaasdip met gehakt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Hells Kitchen Recipes | Beeld: Pexels