Dit trucje scheelt bovendien afwas

Een lekkere maaltijd hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dat bewijst dit handige trucje maar weer. Want zeg nu zelf: zo’n stuk vlees of gebraden geheel is pas écht af met een lekkere saus of goede jus. Wij hebben één woord voor je: afblussen. Het klinkt moeilijk, maar eigenlijk is het heel simpel.

Afblussen?

Misschien denk je bij afblussen aan brandweermannen die een huis weer in veiligheid brengen. Of je denkt aan dat koele glas water dat je snel achterover gooit wanneer je per ongeluk je mond verbrandt. Maar nee: afblussen is een kookterm. Simpel samengevat: afblussen is het gebruiken van een vloeistof om aangekoekte stukjes eten onderin een hete pan los te krijgen. Deze zitten namelijk vol smaak en hoef je dus absoluut niet weg te spoelen met de afwas. Zonde van de smaak én zonde van de schrobbeurt.

Hoe werkt het?

Als je net een lekker stuk vlees hebt gebakken, dan is de kans groot dat er onderin de pan of ovenschaal aangekoekte resten zitten. Dat zijn gekarameliseerde stukjes uit het sap van het vlees. Dit is hoe je hun smaak verwerkt in een lekker sausje:

  • Giet eerst het overtollige vet uit de pan.
  • Kies nu voor een wijn, bouillon, of sap en bedek de bodem van de pan met iets meer dan een halve centimeter van je gekozen vloeistof.
  • Zet de pan op een laag vuurtje en schraap voorzichtig met een houten spatel over de boden van de pan terwijl het vocht aan de kook raakt. Laat het niet meer dan een paar seconden koken en zorg dat je echt alle beetjes van de bodem hebt geschraapt.
  • Voilà, je hebt nu een heerlijke basis voor een saus of jus! Breng op smaak met kruiden naar keuze en dik de saus eventueel nog in.

Lees ook: Grootste deel Nederlanders blijft vleeseter

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels, Ioan Bilac