Recept: glutenvrije quiche met kaas en spinazie

Ingrediënten
  • 100 gram ongezouten boter (+ extra om mee in te vetten)
  • 200 gram glutenvrije meel
  • 2 plakjes buikspek of bacon
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 middelgrote preien, gesneden
  • Olijfolie
  • Verse tijm
  • 100 gram spinazie
  • 45 gram cheddar
  • 3 grote eieren
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • Zeezout
  • Zwarte peper
Vivian
90 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 100 gram ongezouten boter (+ extra om mee in te vetten)
  • 200 gram glutenvrije meel
  • 2 plakjes buikspek of bacon
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 middelgrote preien, gesneden
  • Olijfolie
  • Verse tijm
  • 100 gram spinazie
  • 45 gram cheddar
  • 3 grote eieren
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • Zeezout
  • Zwarte peper

Ook als je wél gluten eet wil je deze quiche proberen

Het is niet altijd even makkelijk als je geen gluten kan of wil eten. Pizza, pasta, cake, quiche: er zit allemaal gluten in. Gelukkig kun je de gerechten thuis makkelijk zelf een glutenvrije draai geven. Begin eens met deze smaakvolle glutenvrije quiche met kaas en spinazie, van Jamie Oliver himself

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo ga je te werk

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Vet een taartbodem van 22cm met een losse bodem in met wat boter. Zet opzij.
  • Zeef het glutenvrije meel in een grote kom en wrijf de boter erdoor met de toppen van je vingers tot het mengsel op paneermeel lijkt. Voeg 6 eetlepels koud water toe en roer met een mes tot het een grof deeg vormt. Gebruik je handen om er een bal van te maken. Wikkel deze bal in huishoudfolie en laat deze ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Maak ondertussen de vulling. Snijd het spek, de knoflook en de prei fijn. Doe het spek en de knoflook in een grote pan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Doe de tijmblaadjes erdoor. Roer af en toe en kook ongeveer 2 minuten, of tot het licht goudbruin is. Roer de prei erdoor, zet het vuur laag en dek af. Kook nog eens 20 minuten, of tot het zacht is.
  • Voeg vervolgens de spinazie toe. Doe het groente- en baconmengsel in een grote kom. Rasp en voeg de cheddar toe. Voeg dan de eieren, crème fraîche en een snufje zout en peper toe. Roer goed en zet opzij.
  • Bestuif het aanrecht met wat meel. R0l hier het deeg op uit tot zo’n 1/2 centimeter dikte. Plaats het deeg voorzichtig in de taartvorm en druk hem in de zijkanten (maak je geen zorgen als hij breekt: dicht eventuele gaatjes op met extra deeg). Knip het teveel af en gooi dit weg. Leg er een dubbele laag huishoudfolie op en vul de bakvorm met bakbonen of ongekookte rijst. Plaats de vorm op een bakplaat en zet hem 10 tot 12 minuten in de hete oven, of tot hij licht goudbruin is. Verwijder de bonen en vershoudfolie en doe de bodem nog 8 tot 10 minuten terug in de oven, of tot deze goudbruin is.
  • Giet het groente- en baconmengsel in de bakvorm en bak het geheel 10 tot 15 minuten in de oven, of tot de vulling bijna hard is. Laat dit daarna iets afkoelen. Verwijder vervolgens voorzichtig de taartvorm en serveer.
  • Geniet ervan!

Ook lekker: Recept: glutenvrije no-bake pindakaaskoekjes

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Jamie Oliver| Beeld: Unsplash