Sara Bergsma

Wij rennen alvast naar de supermarkt!

Last van een winterdipje? Geen paniek, je vind je geluk vanaf nu gewoon op je bord! De kiwi, die kleine, harige vrucht boordevol smaak en voedingsstoffen, zou namelijk zomaar het geheime ingrediënt kunnen zijn voor een gelukkiger leven. Wij vertellen je waarom de kiwi ongetwijfeld een plekje verdient in jouw voedingsschema. 

Gezondheidsvoordelen

Hoewel het bruine, harige uiterlijk van kiwi’s misschien niet gelijk heel aantrekkelijk lijkt, bevat de vrucht tal van gezonde voedingsstoffen. Het frisse groene of zoete gele vruchtvlees zit namelijk boordevol vitamines. Door slechts één groene kiwi te eten, voldoe je al aan je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Kies je voor de gele variant, een gladdere en vaak duurdere optie, dan krijg je een nóg hogere dosis vitamine C binnen. Maarre, deze vitamines zijn niet alleen goed voor je lichaam, ze kunnen ook je emoties positief beïnvloeden.

Het onderzoek

Hoe dat kan? Nou, het heeft alles te maken met de volop aanwezige vitamine C in kiwi’s en het effect daarvan op je humeur. Onderzoek van de Larestan University of Medical Sciences in Iran wijst uit dat mensen met depressieve klachten een verschil in hun humeur ervaren wanneer ze vitamine C-supplementen innemen. Maar volgens Britse onderzoekers kun je in plaats van tabletten ook gewoon kiwi’s eten.

Voor het onderzoek volgden deze wetenschappers 150 proefpersonen die een bepaald dieet volgden. De groep werd in drieën verdeeld: één deel at dagelijks twee kiwi’s, een ander deel nam de vitaminesupplementen, en het laatste deel kreeg een placebo. Na slechts vier dagen merkte de groep die dagelijks twee kiwi’s at al verbetering in hun humeur. En na twee weken volden ze zich zelfs optimaal. De groep die vitaminesupplementen nam, merkte pas na twaalf dagen een lichte verbetering in hun stemming op, maar bereikte nooit hetzelfde geluksniveau als de kiwi-groep. De placebogroep rapporteerde geen veranderingen.

Goed voornemen

Hoewel de resultaten suggereren dat deze fruitsoort je humeur daadwerkelijk kan verbeteren, moeten we voorzichtig zijn met het trekken van conclusies. Het Britse onderzoek werd namelijk gesponsord door een kiwi-merk, wat de objectiviteit van de resultaten zou kunnen beïnvloeden. Bovendien kan de testgroep zich mogelijk beter hebben gevoeld omdat ze fruit aten, en daardoor verwachtten dat ze zich beter zouden voelen. Helemaal waterdicht is het onderzoek dus niet, maar desalniettemin kan het nooit kwaad om wat meer kiwi’s te gaan eten!

Lees ook: 5 tekenen dat je te weinig proteïne binnenkrijgt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels