5 + 55 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 4 zoete aardappelen
  • 4 eetlepels boter
  • Koosjer zout
  • Zwarte peper

De perfecte zoete aardappel is ook nog eens makkelijk te maken

Tegenwoordig is iedereen dol op zoete aardappelen. Ze zijn namelijk niet alleen super lekker, maar ook nog eens gezond. Hierdoor is het toevoegen van een zoete aardappel aan je dieet zeker geen verkeerde optie. Maar hoe maak je de perfect gebakken zoete aardappel eigenlijk?

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

De zoete aardappel

De zoete aardappel is echt superfood boordevol vitamine C en vezels. Ook zijn de zoete aardappelen erg veelzijdig, maar de makkelijkste manier om ze te bakken is toch wel in de oven. Op deze manier kun je ze makkelijk klaarmaken en vormen ze ook nog eens de perfecte basis voor allerlei soorten toppings. Wij zijn er in ieder geval erg dol op.

Dit moet je weten voor het maken van een perfect gebakken zoete aardappel

1. Was de zoete aardappelen schoon.

De meest voorkomende fout bij het maken van een heerlijke zoete aardappel is dat het een korrelige textuur blijft houden. Schrob daarom de schillen lichtjes, zodat het vuil en de aarde van de aardappel gaat.

2. Bedek de bakplaat met folie

Zoete aardappelen hebben de neiging om een beetje sappig te worden tijdens het bakken, waardoor deze sappen kunnen karamelliseren en erg vervelend zijn om op te ruimen. Door de bakplaat eerst te bedekken met aluminiumfolie, kun je dit dus ook gemakkelijker schoonmaken.

3.Prik gaatjes

De priktechniek wordt altijd gebruikt bij het bakken van gewone of zoete aardappelen. De gaatjes helpen namelijk de baktijd te verkorten en zorgen ervoor dat de aardappelen niet barsten.

4. Bak ze gaar

Hoe weet je eigenlijk wanneer de zoete aardappelen gaar zijn? Prik met een vork in het dikste gedeelte van de aardappel. Als je geen weerstand voelt, zijn de zoete aardappelen gaar.

5. Houd ze droog

Er wordt in veel recepten gezegd dat je na het prikken de zoete aardappelen in moet wrijven met olie. Dit is niet nodig! Tenzij je van plan bent om de aardappelschil ook te eten. Olie helpt de schil namelijk een beetje knapperig te maken tijdens het bakproces.

Zo maak je de perfect gebakken zoete aardappel

  • Verwarm de oven voor op 425 graden Celsius.
  • Prik in de zoete aardappelen met een vork, op een aluminiumfolie bedekte bakplaat.
  • Bak ze dan gaar in 45 tot 50 minuten.
  • Laat het vervolgens afkoelen.
  • Splits dan de bovenkant open met een mes en leg er een klontje boter op.
  • Breng het als laatste op smaak met zout en peper.
  • Enjoy!

Lees ook: Recept: zoete aardappelchips uit de airfryer

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Pexels