Ingrediënten
  • POUTINE-JUS:
  • 3 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels water
  • 6 eetlepels ongezouten boter
  • 34 gram meel
  • 566 gram runderbouillon
  • 283 gram kippenbouillon
  • Zout, naar smaak
  • Peper, naar smaak
  • FRIETJES:
  • 900 gram roodbruine aardappelen (3-4 middelgrote aardappelen)
  • Pindaolie of andere olie om mee te frituren
  • TOPPINGS:
  • 120 - 180 gram witte cheddar blokjes, wrongel of mozzarella
30 + 30 min.
3 pers.

Zo maak je deze populaire, kazige Canadese frietjes zelf thuis

Wij zijn gek op een portie patat met een flinke dot mayonaise. Heerlijk, die Hollandse manier. De Canadezen eten hun frietjes nét iets anders. Namelijk met stukjes wrongel en gedrenkt in jus. Benieuwd naar deze poutine? Zo maak je ‘m op de authentieke Canadeze manier. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo ga je te werk:

De jus:

  • Bereid de jus voor: los in een kleine kom de maïzena op in het water en zet apart.
  • Smelt de boter in een grote pan. Voeg de bloem toe en kook, onder regelmatig roeren, ongeveer 5 minuten tot het mengsel goudbruin wordt.
  • Voeg de runder- en kippenbouillon toe en breng al roerend aan de kook met een garde. Roer ongeveer de helft van het maïzena-mengsel erdoor en laat ongeveer een minuut sudderen. Als je je jus dikker wilt hebben, voeg dan meer van het maïzenamengsel toe, in kleine hoeveelheden. Breng op smaak met peper. Proef en voeg eventueel extra zout naar smaak toe. Houd warm tot de frietjes gaar zijn.

De frietjes

  • Voor de gefrituurde frietjes: bereid de aardappelen voor en snijd ze in stokjes van ruim een centimeter dik. Doe in een grote kom en dek volledig af met koud water. Laat minimaal een uur of meerdere uren staan. Verwarm daarna de olie in een frituurpan of een grote, brede, zware kookpot tot 150oC.
  • Haal de aardappelen uit het water en leg ze op een vel keukenpapier. Dep om zoveel mogelijk overtollig vocht te verwijderen.
  • Voeg je frietjes toe aan de olie en kook 5-8 minuten, net tot de aardappelen beginnen te koken maar nog niet bruin zijn. Haal de aardappelen uit de olie en verdeel ze over een rooster. Verhoog de olietemperatuur tot 190oC. Plaats daarna de aardappelen terug in de friteuse en kook tot ze goudbruin zijn. Leg ze vervolgens in een met keukenpapier beklede kom.

Poutine:

  • Om de poutine te bereiden: voeg de frietjes toe aan een grote, schone kom. Breng op smaak met zout. Voeg een pollepel hete jus toe aan de kom en meng de friet door de jus. Indien nodig, voeg meer jus toe om de frites grotendeels te coaten.
  • Voeg de wrongel of kaasstukjes toe en meng met de hete friet en jus. Serveer met versgemalen peper. Serveer de poutine onmiddellijk.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Ravioli met worst en spruitjes

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Season and Suppers | Beeld: Videostill YouTube

Ingrediënten
  • POUTINE-JUS:
  • 3 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels water
  • 6 eetlepels ongezouten boter
  • 34 gram meel
  • 566 gram runderbouillon
  • 283 gram kippenbouillon
  • Zout, naar smaak
  • Peper, naar smaak
  • FRIETJES:
  • 900 gram roodbruine aardappelen (3-4 middelgrote aardappelen)
  • Pindaolie of andere olie om mee te frituren
  • TOPPINGS:
  • 120 - 180 gram witte cheddar blokjes, wrongel of mozzarella