Sara Bergsma
1 + 25 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • Voor de koekjes:
  • 130 gram ongezouten boter
  • 1 ei
  • 135 gram suiker
  • 2 sinaasappels
  • Snuf sinaasappelextract
  • Snuf zout
  • 260 gram bloem
  • Voor het Aperol-glazuur:
  • 125 gram poedersuiker
  • 60 milliliter Aperol
  • 4 theelepels suiker

Kerstkoekjes met een twist

Het kerstfeest kan pas écht beginnen met deze verrukkelijke Aperol Spritz-kerstkoekjes! In deze heerlijke traktatie komen de zoete smaak van kerstkoekjes én de smaakvolle aroma’s van Aperol samen. De koekjes smaken niet alleen heerlijk, maar zijn ook nog eens een lust voor het oog. Zeker het proberen waard dus!

Aperol

Of je nu op een zonnig terras zit, geniet van een picknick in het park, of je voorbereidt op de volgende afdaling die je gaat maken op de piste – de Aperol Spritz smaakt altijd even goed. Tijdens deze koude, donkere dagen hebben de meeste mensen echter meer zin in een warm drankje. Irish Coffee en glühwein zijn drankjes die de komende tijd dan ook weer veel besteld worden. Maar wist je dat je die ó zo heerlijke Aperol óók supergoed warm kunt drinken? Hiervoor deelden we eerder al een recept op Kookfans. En geloof ons, klaar in een handomdraai én een echte must-try!

Kerstkoekjes

Maar ook het bereiden van de Aperol Spritz-kerstkoekjes nemen niet veel van je kostbare tijd in beslag. Met een beslag dat in slechts drie minuten klaar is, kun je binnen no time weer door met je dagelijkse bezigheden. We voegen een speelse twist toe door een flinke hoeveelheid geraspte sinaasappelschil door het beslag te mengen. En alsof dat nog niet genoeg is, worden de koekjes ondergedompeld in een heerlijk oranje glazuur met een vleugje Aperol. Op deze manier breng je de verfrissende smaak van de geliefde Aperol Spritz tot leven in de vorm van knapperige kersttraktaties. Yum!

Zo bak je de koekjes:

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 180°C.
  • Combineer de kristalsuiker en versgeraspte sinaasappelschil in een kom. Voeg hier de boter, vanille-extract, sinaasappelextract en een snufje zout aan toe. Klop het geheel tot een luchtig beslag met een lichte kleur.
  • Voeg nu het ei toe en meng opnieuw tot alles goed opgenomen is.
  • Zeef de bloem in het beslag en meng weer. Vervolgens kneed je het deeg kort met je handen tot een bol.
  • Gebruik een deegroller om het beslag tot ongeveer één centimeter dik uit te rollen op een vel bakpapier.
  • Druk de koekjes uit: gebruik feestelijke koekjesvormen om de koekjes uit te drukken. Plaats de uitgedrukte koekjes op een nieuw vel bakpapier.
  • Bak de koekjes gedurende 8 tot 10 minuten in de oven, tot de bovenkant droog en goudbruin is. Laat ze vervolgens nog even staan om af te koelen.

Zo maak je het Aperol-glazuur:

Nu is het tijd voor het leukste deel van dit recept, namelijk: het bereiden van het Aperol Spritz-glazuur.

  • Doe de poedersuiker en Aperol in een kommetje en meng ze goed door elkaar.
  • Doop de bovenkant van de koekjes in het glazuur en laat ze vervolgens ongeveer 15 minuten uitharden.
  • Om de feestvreugde compleet te maken, kun je na het dippen wat sprinkles over de koekjes strooien.
  • Genieten maar!

Lees ook: Met dit deeg van maar 2 ingrediënten maak je de lekkerste pizza!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Adobe Stock