11 december 2023
Sara Bergsma

Hiermee wil de overheid het drinken ervan ontmoedigen

Slecht nieuws voor de frisdrank-liefhebbers onder ons: de accijns op frisdrank gaat omhoog. Met ingang van 1 januari 2024 zul je dus een stuk meer betalen voor je favoriete frisdrank. De zogenoemde ‘limonadetaks’ wordt verhoogd naar ongeveer 17 cent meer per liter. 

Verbruiksbelasting

Vanaf volgend jaar ondergaat de verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken een aanzienlijke verhoging. De overheid probeert hiermee het drinken van suikerhoudende dranken, waaronder frisdrank, te ontmoedigen. Deze ‘suikertaks’ wordt verhoogd in een poging om consumenten te stimuleren gezondere keuzes te maken wat betreft hun dranken.

Hoe hoog?

Op dit moment bedraagt de belasting op niet-alcoholische of alcoholarme dranken 9 cent per liter. Dit tarief wordt vanaf volgend jaar echter opgeschroefd naar 26 cent. Deze belastingverhoging beperkt zich niet tot frisdranken, maar is ook van toepassing op onder andere alcoholvrij bier, groente- en fruitsappen, en plantaardige melkvarianten zoals havermelk. Met deze maatregel verwacht de overheid jaarlijks 300 miljoen euro extra op te brengen.

Plantaardige melkvarianten

Plantaardige melkvarianten zijn een relatief recente toevoeging aan de markt. Aangezien er nog geen aparte belastingcategorie bestaat voor deze melksoorten, wordt havermelk momenteel onderworpen aan dezelfde belastingregels als frisdrank. Mineraalwater en ‘echte’ zuivelproducten zijn echter vrijgesteld van deze belasting. Dat je binnenkort ook voor plantaardige melksoorten, zoals bijvoorbeeld de onder velen geliefde havermelk, een stuk meer betaalt, heeft tot ongenoegen geleid. Een petitie tegen deze belastingmaatregel heeft al bijna 50.000 handtekeningen verzameld.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), die aanvankelijk achter het beleid stond, erkent nu dat de regelgeving ongewenste effecten heeft en ongunstig is. Het RIVM onderzoekt inmiddels de effecten van een getrapte verbruiksbelasting, waarbij de hoeveelheid suiker in de drank bepaalt hoeveel belasting je betaalt.

Lees ook: Met dit deeg van maar 2 ingrediënten maak je de lekkerste pizza!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NU.nl, Libelle | Beeld: Adobe Stock