Ingrediënten
  • 480 milliliter slagroom
  • 90 + 45 parmezaanse kaas, geraspt
  • Bieslook naar smaak, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 900 gram courgette
  • 900 gram aardappelen
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel oregano
  • Boter, om in te vetten
Christel
60 min.
4 à 6 pers.
Ingrediënten
  • 480 milliliter slagroom
  • 90 + 45 parmezaanse kaas, geraspt
  • Bieslook naar smaak, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 900 gram courgette
  • 900 gram aardappelen
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel oregano
  • Boter, om in te vetten

Om je vingers bij af te likken 

Een extra kazige aardappelgratin? Daar hebben we altijd wel zin in. Helaas is dit bijgerecht niet bepaald gezond te noemen. Dit keer maken we daarom een aardappelgratin met net wat minder kaas en met courgette. Courgettes zijn rijk aan mineralen als kalium én bevatten vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze aardappel-courgettegratin is dan ook net iets gezonder, maar minstens zo lekker. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Hoe maak je de aardappel-courgettegratin? 

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Doe de slagroom, 90 gram parmezaanse kaas, bieslook en knoflook in een kom en roer door. Zet apart. 
  • Snijd de uiteinden van de courgette af en snijd de courgette in plakken 5 millimeter. Doe de courgette in een kom. 
  • Schil de aardappelen en snijd in dunnere plakken van zo’n 3 millimeter en voeg toe aan de courgette. 
  • Breng de courgette en aardappelen op smaak met zout, peper en oregano. 
  • Vet een grote ovenschaal (23 x 33 cm) in met boter. Stapel de plakjes courgette en aardappel op elkaar en leg deze vervolgens op de zijkant in de schaal in zo’n drie rijen. 
  • Roer het slagroommengsel kort even door en schenk het gelijkmatig over de courgette en aardappelen. Verdeel de rest van de parmezaanse kaas over het mengsel. 
  • Zet de schaal in de oven en bak de aardappel-courgettegratin gaar in zo’n 40 à 45 minuten. 

Variatietip: maak de aardappel-courgettegratin iets minder vet door de hoeveelheid slagroom te halveren en aan te vullen met 240 milliliter (volle) melk. 

Ook lekker: Witte chocolade fudge met stukjes Oreo (zonder oven)

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nataschas Kitchen | Beeld: Videostill