Ingrediënten
  • 500 gram witte bloem
  • 15 gram kristalsuiker
  • 1/2 ei
  • 10 gram zout
  • 50 gram verse gist
  • 215 milliliter water
  • 50 milliliter melk
  • 25 gram roomboter
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels kaneelpoeder
60 min.
10 pers.

Waan je aan de Zeeuwse kust met deze authentieke lekkernij

Bij iedere Zeeuwse bakker zijn deze versgebakken broodjes te vinden. De traditionele bolus is lekker plakkerig en mierzoet. Je hoeft niet naar Zeeland af te reizen om van deze lekkernij te genieten, want met dit recept maak je eenvoudig bolussen in je eigen oven. Heerlijk bij de koffie met een laagje roomboter erop.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan de pagina.

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 225 ºC. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een grote kom bloem, kristalsuiker, ei, zout, verse gist en melk. Kneed dit deeg vervolgens 6 minuten met de hand of de keukenmachine. Voeg na 2 minuten de boter toe en meng alles al knedend tot een samenhangend deeg.
  • Bestuif een werkblad met bloem. Verdeel het deeg in bolletjes van 70-80 gram per stuk en laat 20 minuten rusten op het werkblad.
  • Rol vervolgens elke deegbol uit tot een streng van ongeveer 30 cm lang en een paar centimeter dik. Meng in een ovenschaal het kaneelpoeder en de basterdsuiker.
  • Bestrijk de strengen met een klein beetje water en rol ze door het suikermengsel. Door het water blijft de suiker beter plakken.
  • Neem het uiteinde van een streng tussen twee vingers en rol op tot een spiraalvormige bolus. Herhaal dit met alle deegstrengen.
  • Leg de bolussen goed verspreid op de bakplaat en laat nog 5 minuten rijzen voordat ze de oven in gaan. Bak de broodjes daarna 7 minuten in de oven.
  • Laat de bolussen omgekeerd afkoelen op een grote schaal.
  • Zet de koffie alvast klaar en geniet van je zelfgebakken bolus!

Ook lekker: 8x de lekkerste oudhollandse gerechten en snacks

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: VVV Zeeland | Beeld: Pixabay

Ingrediënten
  • 500 gram witte bloem
  • 15 gram kristalsuiker
  • 1/2 ei
  • 10 gram zout
  • 50 gram verse gist
  • 215 milliliter water
  • 50 milliliter melk
  • 25 gram roomboter
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels kaneelpoeder