Ingrediënten
  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram gehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel kerriepoeder (voor het gehakt)
  • 2 eetlepels peterselie
  • 2 paprika's (kleur naar keuze)
  • 1 prei
  • 5 grote, kruimige aardappelen
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel kerriepoeder (voor de saus)
  • 50 gram bloem
  • 300 milliliter melk
  • 1 eidooier
  • geraspte kaas, naar smaak
  • verse bieslook, naar smaak
  • peper en zout, naar smaak
Tjitske
60 min.
4-6 pers.
Ingrediënten
  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram gehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel kerriepoeder (voor het gehakt)
  • 2 eetlepels peterselie
  • 2 paprika's (kleur naar keuze)
  • 1 prei
  • 5 grote, kruimige aardappelen
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel kerriepoeder (voor de saus)
  • 50 gram bloem
  • 300 milliliter melk
  • 1 eidooier
  • geraspte kaas, naar smaak
  • verse bieslook, naar smaak
  • peper en zout, naar smaak

Deze ovenschotel van prei, kerrie en gehakt is bijna een klassieker te noemen

Bijna iedereen kent wel de pakjes uit de supermarkt voor kerriesaus. Hartstikke lekker, maar nóg lekkerder is het om het zelf te maken. Gecombineerd met gehakt, prei en aardappel is dit bijna een klassieker te noemen. En we zijn er nog lang niet op uitgekeken, want keer op keer smaakt het goed. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Hou jij ook zo van kerrie?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snipper de ui en en snijd de knoflook in kleine stukjes of gebruik een knoflookpers.
  • Snijd ook de paprika en prei in stukjes.
  • Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook lichtbruin.
  • Voeg het gehakt, de kruiden, de peterselie, de paprika en de prei toe. Meng alles en bak tot het gehakt gaar is. Proef en breng op smaak met eventueel wat meer peper en zout of sambal.
  • Snijd ondertussen de aardappelen in schijfjes. Kook deze gaar in een pan met kokend water en een beetje zout.
  • Vet een ovenschaal in met roomboter.
  • Leg de helft van de aardappelschijfjes op de bodem van de pan.
  • Schep het gehaktmengsel op de aardappelschijfjes en druk het een beetje aan met de bolle kant van een lepel.
  • Leg de andere helft van de aardappelschijfjes op het gehakt. Zet de ovenschaal even aan de kant terwijl je de saus maakt.
  • Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur. Voeg de bloem en het kerriepoeder toe en roer goed met een garde.
  • Zet het vuur iets hoger. Blijf roeren met de garde en voeg langzaamaan de melk toe. Blijf goed doorroeren totdat alle melk is toegevoegd en je saus ingedikt is.
  • Doe het eigeel bij de kerriesaus en blijf mixen met de garde.
  • Schenk de saus over de ovenschotel en strijk het glad.
  • Strooi een beetje geraspte kaas over de saus en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak de ovenschotel in zo’n 30 à 40 minuten gaar. De kaas moet goudbruin zijn. Gaat het iets te hard met de kaas? Leg dan een stuk aluminiumfolie op de ovenschaal.
  • Laat de ovenschotel even afkoelen voordat je hem aansnijdt. Garneer eventueel met een beetje verse bieslook of peterselie.

Lees ook: Recept: kip en broccoli in babi pangangsaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Kookhoekje van xFaatje | Beeld: Videostill