Tjitske

Zo’n makkelijk stukje vlees is kip niet

Kip is populair: het wordt niet voor niets het ‘meest veelzijdige stukje vlees’ genoemd. Kipfilet, kippenpootjes en -vleugeltjes, schnitzels, burgers, kip komt in alle hoedanigheden voorbij. Helaas kun je er ook flink de mist mee ingaan: is het nog rauw dan kan het erg gevaarlijk zijn voor onze gezondheid, maar te lang gebakken en het vlees is taai en droog. Ook worden er fouten mee gemaakt qua bewaren en bereiden.

Ga veilig met kip om.

1. Bewaren

Dit lijkt logisch, maar toch herhalen we het nog eens: bewaar kip altijd in de koelkast! Denk niet, ‘och ik ruim die boodschappen zo wel op’, maar stop het direct na aanschaf in de koelkast. Het beste is om het op de onderste plank te bewaren, zodat als er eventueel vocht uitlekt het niet je andere etenswaren aantast. Je kunt kip ook in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat het goed is verpakt zodat er geen vocht en lucht bijkomt.

2. Ontdooien

Helaas maken nog steeds veel mensen deze fout: ze ontdooien bevroren kip op het aanrecht! We begrijpen dat het heel langzaam gaat, maar toch hoor je kip echt in de koelkast te ontdooien. Als het blootgesteld wordt aan warmere temperaturen komen er gevaarlijke bacteriën vrij zoals salmonella. Als de kip op het aanrecht ligt is de buitenkant al lauw en vatbaar voor bacteriegroei terwijl de binnenkant nog bevroren is. Leg de kip een dag voordat je het nodig hebt al in de koelkast, zo ontdooit het veilig.

3. Opwarmen

Na de vorige tip klinkt dit een beetje raar, maar je zou kip voor het bakken eerst even moeten laten rusten op kamertemperatuur. Niet te lang, natuurlijk, maar 10 minuten tot een kwartiertje. Zo bakt de kip gelijkmatig.

4. Afspoelen

We weten niet waar deze overtuiging vandaan komt, maar veel mensen spoelen hun kip af voordat ze het bakken. Stop hiermee! Je bereikt hier niets mee behalve de verspreiding van gevaarlijke bacteriën in je gootsteen.

5. Afdrogen

We willen niet dat je kip afspoelt, maar afdrogen is wel een goed idee! Vaak wordt kip voordat het de verpakking ingaat afgespoeld met zout water zodat het mooi blijft glanzen. Dep de kip droog voordat je het gaat bakken en je krijgt een mooie bruine buitenkant. Vooral lekker als je kipfilet gaat grillen of om het vel van een hele kip lekker knapperig te maken.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2