Sabine

Wat is het verleidelijk om dat restje koekjesdeeg te eten, maar een goed idee is het niet

Een cup bloem, een paar eieren, een flinke hoeveelheid boter, een royale schep suiker – twee soorten als je een beetje een luxe koekje bakt – en een scheutje vanille-extract. Zelfs ongebakken ruikt en ziet koekjesdeeg eruit als een lekkernij. Toch kun je beter niet zomaar koekjesdeeg opeten. Je kunt er namelijk behoorlijk ziek van worden.

Zonder ei

We weten allemaal dat we rauwe eieren beter niet kunnen eten. Deze kennis werd er van jongs af aan al ingestampt, want: salmonella. De koekjesdeegfans onder ons denken dan wellicht: dan maken we toch koekjesdeeg zonder ei? Slim bedacht, maar helaas geldt ook voor dit deeg dat je het beter niet kunt eten en dat heeft te maken met het meel.

Rauw meel

We denken er allemaal niet echt over na, maar meel is eigenlijk ook een rauw product. De meel is dus niet behandeld om bacteriën te doden en als je rauw koekjesdeeg eet, krijg je de bacteriën van het meel binnen. Om dezelfde reden waarschuwt de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit dan ook dat je niet zomaar rauw pizzadeeg of een rauwe pannenkoekenmix moet eten – mocht je dat om een of andere reden graag eten. Ieder z’n ding natuurlijk.

Toch koekjesdeeg eten

Vind je koekjesdeeg echt het lekkerste dat er is en wil je deze guilty pleasure helemaal niet opgeven? Maak je geen zorgen, je kunt dit euvel makkelijk omzeilen. Gewoon van tevoren het meel even in de oven doen en weg zijn de ziekmakende bacteriën. Verwarm hiervoor de oven voor op 80 °C en doe de hoeveelheid bloem die je nodig hebt voor je koekjesdeeg in een ovenschaal. Bak het meel 10 minuten in de oven en je kunt het meel daarna gebruiken zoals je het anders ook zou doen.

Lees ook: Ben & Jerry’s deelt (eindelijk) het geheime Cookie Dough recept

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash