Jasmijn
90 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 360 milliliter water
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 pak droge gist
  • 565 gram bloem
  • 3 eetlepels olie
  • 120 gram baking soda
  • 2 geklopte eieren
  • Een snuf grof zout

Net zo lekker als die van de bakker of de supermarkt!

Als er een snack is waar we dol op zijn, dan is het wel een zachte en ietwat zoute pretzel. We halen ze meestal bij de supermarkt of de bakker, maar je kunt ze ook prima zelf maken. Met dit recept kneed je in mum van tijd je eigen pretzel in elkaar. Smullen geblazen!

Gebruikers van de mobiele versie van de website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Middenweg tussen brood en zoutjes

Pretzels bieden altijd precies de juiste combinatie van zoet en zout. Het is de ideale snack als je geen zin hebt in een broodje of schaal met zoutjes, maar in iets dat daartussenin zit. Met dit recept blijken pretzels ook nog eens heel makkelijk zelf te maken! Je hebt er alleen een aantal basisingrediënten en een beetje geduld voor nodig. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je in je eigen keuken pretzels in elkaar draait.

De pretzels maken

  • Pak een grote schaal en mix daar het water, het zout en de suiker in.
  • Voeg de gist toe en roer alles goed door.
  • Laat het geheel 5 minuten staan, totdat de gist begint te schuimen.
  • Voeg de bloem en twee eetlepels olie toe en mix alles goed door, tot er een stevig deeg ontstaat.
  • Verwijder het deeg uit de schaal en gebruik de overige eetlepel olie om de schaal mee in te vetten.
  • Leg het deeg terug in de schaal en dek de schaal af met huishoudfolie.
  • Zet de schaal op een warme plek en laat hem daar een uur staan.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
  • Haal het deeg uit de schaal, snijd het in 8 gelijke stukken en rol elk van die stukken uit tot lange slierten.
  • Draai elk van de slierten zo in elkaar dat er een pretzelvorm ontstaat (zoek hiervoor desnoods plaatjes van pretzels op, zodat je een voorbeeld hebt).

De pretzels verder bereiden

  • Zet een grote pan met water op het vuur en voeg daar de baking soda aan toe.
  • Roer het water en de baking soda goed door elkaar en breng het aan de kook.
  • Leg elke pretzel kort in het kokende water en keer hem na 30 seconden om.
  • Verplaats de pretzels naar een bakplaat, bestrijk ze met wat ei en sprenkel er wat zout overheen.
  • Schuif de bakplaat met de pretzels in de oven en bak de pretzels in 10 tot 15 minuten goudbruin.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: pizza pretzels gevuld met kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Unsplash, David Todd McCarty