Ingrediënten
  • 300 gram runder- of lamsgehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Peper en zout naar smaak
  • 400 milliliter tomatenblokjes in blik
  • 1 rode ui
  • 50 milliliter water
  • 1 knoflookteen
  • Verse peterselie
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel ajvar*
  • 2 theelepels ras el hanout*
  • 2 of 3 eieren
22 mei 2019
45 min.
2 - 3 pers.

Deze kruidige Marokkaanse gehaktballetjes zijn heerlijk!

De Marokkaanse keuken bestaat uit allerlei verschillende, kruidige gerechten. Veel maaltijden bestaan uit een tajineschotel, waar lam, rund of gevogelte soms wel uren in stoven. Dit maakt de gerechten heerlijk mals en kruidig van smaak. Ze worden veelal geserveerd met couscous of rijst, en laat deze Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus daar nu ook perfect voor zijn! Door vlak voor het serveren een ei te laten stollen in het gerecht, maak je hem helemaal af.

Je kunt ervoor kiezen om dit gerecht in de pan of in een tajine te maken. Beide opties worden toegelicht in de bereiding.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

*Ajvar (paprikasaus) en ras el hanout zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, waaronder Albert Heijn.

Zo maak je de Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus:

  • Voeg de runder- of het lamsgehakt toe in een grote schaal en doe hier het paneermeel, de kaneel en wat peper naar smaak bij.
  • Draai van het gehaktmengsel kleine balletjes, ongeveer ter grootte van een pingpongbal.
  • Zet een diepe koekenpan of de onderzijde van de tajine op middelhoog vuur en laat hier een klontje boter in smelten.
  • Bak de balletjes rondom gaar. De binnenzijde hoeft nog niet volledig gaar te zijn. Haal ze uit de pan of tajine en leg aan de kant.
  • Snipper de rode ui en snijd de knoflookteen fijn. Fruit deze aan in het vet van de gehaktballetjes.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en het water en meng door elkaar.
  • Breng de tomatensaus op smaak met de paprikapoeder, ras el hanout en ajvar. Let op, ajvar kan pittig zijn, dus gebruik niet direct te veel, maar voeg eventueel later nog wat toe.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en leg de deksel van de pan of de bovenzijde van de tajine erop. Laat een aantal minuten pruttelen.
  • Maak twee of drie kuiltjes in de saus en breek hier de eieren boven.
  • Leg opnieuw de deksel van de pan of tajine erop en laat de eieren langzaam stollen.
  • Hak ondertussen de verse peterselie fijn en garneer voor het serveren de gehaktballetjes hiermee.
  • Je kunt dit gerecht serveren met couscous, rijst of aardappelen.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Lasagne van witte asperges met pestosaus

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Leuke Recepten | Beeld: Videostill YouTube KokenmetMo

Ingrediënten
  • 300 gram runder- of lamsgehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Peper en zout naar smaak
  • 400 milliliter tomatenblokjes in blik
  • 1 rode ui
  • 50 milliliter water
  • 1 knoflookteen
  • Verse peterselie
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel ajvar*
  • 2 theelepels ras el hanout*
  • 2 of 3 eieren