Redactie Kookfans
5 + 30 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 180 milliliter mayonaise
  • 3 tenen knoflook
  • 2 1/2 eetlepels citroensap
  • 3/4 theelepel zout

Dat is dus heel makkelijk

Van alle dips, spreads, en sausjes, is er toch één onze favoriet. Niets kan tippen aan de heerlijke knoflooksmaak van aioli! Bij de patat, op een baguette, of met een smakelijk stuk vlees: met aioli zit je eigenlijk altijd goed.

Aioli

Het zal je niet verbazen dat aioli afkomstig is uit Zuid-Europa. Specifiek is het sausje afkomstig uit de Mediterrane regio’s van Spanje en Frankrijk. Het woord kan daarom ook op verschillende manieren gespeld worden: zowel alioli als aioli komen vaak voor. Het is een samentrekking van de woorden ali i oli, wat in het Catalaans simpelweg ‘knoflook en olie’ betekent.

Met stokbrood, met een chipje, of als smaakmaker in een wrap: met aioli kun je alle kanten op. Bij een borrel of verjaardag zetten we er dan ook graag een schaaltje van op tafel. Maar wat pas écht lekker is, is je eigen gemaakte aioli.

Misschien klinkt dat als een flinke uitdaging, maar dat valt reuze mee. Dikke kans dat je de ingrediënten toch al in huis hebt!

Zo maak je je eigen aioli:

  • Pers of snijd de knoflook fijn.
  • Meng in een kom alle ingrediënten door elkaar tot één glad geheel.
  • Dek de kom af, en zet een half uur in de koelkast.
  • Et voilà! Je eigen aioli is klaar om opgesmikkeld te worden.

Variatietips

De naam ali i oli verraadt het al een beetje, maar voor de echte puristen is aioli puur een mengsel van olijfolie en knoflook. Om de boel goed te mengen, wordt er soms gebruikgemaakt van een eidooier, met een beetje zout en citroensap voor de smaak. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je echter ook kiezen om mayonaise als basis te kiezen. Of je daar ook vrienden mee maakt in Catalonië, waar het sausje vandaan komt, is echter maar de vraag.

Serveertips

Natuurlijk hebben we bij Kookfans wel een paar smakelijke recepten met aioli. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze overheerlijke polenta-frietjes met aioli? Of misschien zijn deze krokante, kazige kipnuggets meer naar jouw smaak.

Kortom: genoeg opties!

Lees ook: Recept: zo maak je de lekkerste kaassaus voor loaded fries

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: All Recipes | Beeld: Adobe Stock