Ingrediënten
  • Olie, om in te vetten
  • 600 milliliter melk
  • 600 milliliter groentebouillon
  • 320 gram polenta
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel peper
  • 0,5 theelepel gedroogde oregano
  • 0,5 theelepel gedroogde tijm
  • 0,5 theelepel gedroogde rozemarijn
  • Frituurolie
  • Voor de aioli:
  • 120 gram mayonaise
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel versie peterselie, gehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peper en zout, naar smaak
Marlieke
30 min + 2 uur 30 min wachttijd min.
5 pers.
Ingrediënten
  • Olie, om in te vetten
  • 600 milliliter melk
  • 600 milliliter groentebouillon
  • 320 gram polenta
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel peper
  • 0,5 theelepel gedroogde oregano
  • 0,5 theelepel gedroogde tijm
  • 0,5 theelepel gedroogde rozemarijn
  • Frituurolie
  • Voor de aioli:
  • 120 gram mayonaise
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel versie peterselie, gehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peper en zout, naar smaak

In de oven of in de frituurpan bereid je deze verrukkelijke frietjes

Kook jij weleens met polenta? Dit maïsgriesmeel is ontzettend populair in Italië, maar wordt in de Nederlandse keuken nog weleens over het hoofd gezien. Zonde, want je kunt er de heerlijkste gerechten mee maken. Neem bijvoorbeeld deze knapperige polenta-frietjes met Italiaanse kruiden. Een klodder aioli erbij en snacken maar!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de polenta-frietjes:

  • Vet een stuk bakpapier in.
  • Verwarm een pan op hoog vuur en voeg de melk en groentebouillon toe. Breng aan de kook.
  • Voeg de polenta toe aan de pan en zet het vuur lager. Blijf ongeveer 5 minuten roeren, totdat alle vloeistoffen zijn opgenomen en de polenta romig is geworden.
  • Meng de boter, zout, peper, oregano, tijm en rozemarijn door de polenta. Verplaats de polenta dan naar het vel bakpapier en spreid gelijkmatig uit met een spatel. Laat minstens 2 uur afkoelen, zodat de polenta stevig wordt.
  • Voor bereiding in de oven: verwarm de oven voor op 220ºC.
  • Bereid de aioli. Meng hiervoor de mayonaise, knoflook, peterselie, citroensap, zout en peper in een kommetje. Roer goed door tot alles is gemengd. Zet de saus koel totdat je hem nodig hebt.
  • Leg een snijplank bovenop de polenta en draai om, zodat het bakpapier makkelijk van de polenta getrokken kan worden. Snijd de polenta in frietjes van ongeveer 10 centimeter lang en 2,5 centimeter breed.
  • Voor bereiding in de oven: plaats de frietjes op een ovenrooster en vet ze in met olijfolie. Plaats een extra ovenrooster met bakpapier onder de frietjes, zodat het vet opgevangen wordt. Bak de polentafrietjes 30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren. Keer ze halverwege om en besprenkel ze dan weer met olijfolie.
  • Voor bereiding in de frituurpan: verwarm de frituurolie tot 190ºC. Doe de frietjes in het mandje. Leg ze niet boven op elkaar. Frituur 2-4 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken en afkoelen op een stukje keukenpapier.
  • Serveer de polenta-frietjes met de aioli.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: knapperige kaas-maïs balletjes

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Videostill Tasty