Marlieke

Houd je zelfgemaakte gebak zo lang mogelijk vers met deze tips

Niks lekkerder dan een dikke plak of punt van je zelfgebakken (cheese)cake. Mocht je toch de discipline hebben om niet alles in één keer te verorberen, dan heb je misschien baat bij deze tips. Zo houd je jouw baksel lekker lang vers.

Zelfgebakken cake

Een zelfgemaakte cake is best lang houdbaar, mits je hem goed bewaart. Houd de cake in ieder geval op kamertemperatuur. Zet je baksel dus vooral niet in de koelkast, want daar droogt hij juist sneller uit. Zorg ervoor dat je cake goed is afgekoeld en wikkel hem dan stevig in vershoudfolie, zodat er weinig lucht bij kan komen. Een afsluitbare tupperwaredoos is ook een goede optie. Op deze manier is je cake ongeveer tot één week na het bakken houdbaar. Je kunt de cake ook goed verpakken en vervolgens invriezen. Let wel op dat er echt geen lucht of vocht bij je baksel kan komen. In de vriezer blijft de cake tot drie maanden goed.

Gesneden cake

Heb je de cake al in plakken gesneden? Dan is de kans groot dat hij sneller uitdroogt. Verpak de plakken in aparte stukken strak folie. Heb je een paar plakken afgesneden, dan kun je ook de ‘open’ kant afdekken met een boterham en vervolgens in folie wikkelen. De boterham vormt een extra beschermlaagje tegen uitdroging. Zo makkelijk kan het zijn!

Verse ingrediënten

Op de klassieke cake bestaan natuurlijk talloze variaties. Heb je een exemplaar gemaakt met verse ingrediënten als slagroom of fruit, dan is hij minder lang houdbaar. Bewaar de cake in dit geval wél in de koelkast. Pak hem wederom goed in met folie of in een luchtdichte opbergdoos.

Cheesecake bewaren

Cheesecakes zijn verrukkelijk, maar de romige baksels kunnen ook behoorlijk machtig zijn. Je kunt er gelukkig nog een paar dagen van eten als je ‘m in de koelkast bewaard. Hier blijft hij namelijk 2 tot 3 dagen lang goed. Heel belangrijk is om de cheesecake eerst voldoende af te laten koelen. Doe je dit niet, dan kan de topping gaan condenseren. Heb je een taartdoos, dan is dit de beste opbergplek voor je cheesecake. Plasticfolie kan de topping namelijk aantasten.

Cheesecake invriezen

Ook cheesecake kun je in de vriezer bewaren, afhankelijk van de topping. Je kunt hem het beste ‘kaal’ invriezen, waarbij je toppings als vers fruit, koekkruimels, chocolaatjes en toefjes slagroom achterwege laat. Voeg deze pas toe als je de cake gaat serveren. Een no-bake cheesecake kun je in principe meteen invriezen zodra deze volledig afgekoeld is. Een gebakken cheesecake laat je het beste een nacht opstijven in de koelkast, vervolgens in stukken snijden en deze stuk voor stuk apart invriezen. Ga hierbij voor een dubbele verpakking. Wikkel de stukken in vershoudfolie en doe deze vervolgens nog in een diepvrieszakje. In de vriezer is de cheesecake ongeveer 1 maand houdbaar.

Lees ook: 3 eenvoudige manieren om lente-uitjes langer te bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Elle eten, Laura’s Bakery | Beeld: Pexels