Ingrediënten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 kippendijen
  • 6 lente-uitjes, fijngesneden
  • Klein bosje verse tijm
  • 40 teentjes knoflook, ongepeld (komt neer op 3 tot 4 bollen knoflook)
  • 2 eetlepels witte wijn
  • Zout
  • Peper
  • Stokbrood om te serveren
14 mei 2019
100 min.
6-8 pers.

Als je een kook-bucketlist hebt, moet dit recept er zeker op!

Over het algemeen vinden we dat we het al bont maken wanneer we vier teentjes knoflook toevoegen aan een gerecht, maar dit recept voor kip met veertig teentjes knoflook overtreft alles. In Nederland zijn we niet zo bekend met deze versie van kip, maar in Amerika wordt deze kip met veertig teentjes knoflook door menig foodblogger en amateurkok in elkaar geflanst. Hoog tijd om ons maar eens bij deze groep te voegen.

Wie kwam in hemelsnaam op het idee om veertig tenen knoflook aan een gerecht toe te voegen?

Ontstaan

Aangezien je niet zomaar veertig teentjes knoflook aan een gerecht toevoegt, waren we ook wel benieuwd wie in hemelsnaam op dit idee kwam! Veer-tig teentjes knoflook, daar is geen enkele voorraad Wilhelmina Pepermunt tegenop gewassen. Blijkbaar is het gerecht al enige decennia oud. In 1991 spraken Jane Stern en Michael Stern met The Times en zij vertelden dat ze in de jaren na de oorlog ontdekten dat veel mensen minder behoefte hadden aan saaie maaltijden, maar wilden genieten van luxe(re) maaltijden, vintage wijnen en wilden genieten van het bereiden van eten. De Sterns kwamen daarom met het kookboek American Gourmet en daarin stond deze kip met veertig teentjes knoflook.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit de olie in een ruime, ovenvaste braadpan. Geen ovenvaste braadpan? Bereid het dan in een gewone braadpan en doe de ingrediënten later in een ovenschaal.
  • Doe de kippendijen in de pan en braad de kip op hoog vuur. Plaats de deksel ondertussen op de pan. Draai de kip om als de onderkant is gebraden.
  • Doe de kip in een kom zodra de kip goed is gebraden.
  • Doe de lente-ui samen met een paar takjes tijm in de pan en wok kort. Voeg daarna twintig van de ongepelde teentjes knoflook toe (verwijder wel de velletjes die aanvoelen als papier). Leg de kip daarna bovenop de teentjes knoflook en verdeel daarna de rest van de knoflook over de kip. Schenk de witte wijn bij de pan in en draai de pan voorzichtig zodat de witte wijn zich mengt met de vetten en olie die in de pan liggen.
  • Verdeel wat zout en peper naar smaak over de kip en verdeel de rest van de tijm over de kip. Plaats de deksel op de pan en plaats de pan in de oven. Geen ovenvaste pan? Doe alle ingrediënten dan in dezelfde volgorde in een ovenschaal en dek af met een dikke laag aluminiumfolie.
  • Plaats de pan 90 minuten in de oven.
  • Serveer de kip met stokbrood.

Tip: de teentjes knoflook kun je nadat ze uit de oven komen makkelijk uit hun velletje knijpen. Gebruik de zacht geworden knoflook om op de stukjes knoflook te pletten. Je kunt het daarna net zo makkelijk uitsmeren als boter!

Lees ook: Dit zijn de grootste fouten die je kunt maken met knoflook

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Food Net Work Nigella Lawson, Cooking NY Times | Beeld: Videostill Tastemade New 

Ingrediënten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 kippendijen
  • 6 lente-uitjes, fijngesneden
  • Klein bosje verse tijm
  • 40 teentjes knoflook, ongepeld (komt neer op 3 tot 4 bollen knoflook)
  • 2 eetlepels witte wijn
  • Zout
  • Peper
  • Stokbrood om te serveren