Maayke

Italiaans antipasti

Lekker voor bij de zondagmiddagborrel

Hoe kun je nu beter het weekend starten dan met een goed glas wijn en een heerlijke plank met Italiaanse antipasti? De keuze voor het samenstellen van deze plank met allerlei Italiaanse delicatessen is eindeloos. Maar als je het écht goed wilt doen, welke kaas-, vlees-, en andere etenswaren combineer je dan voor een goede Italiaanse antipasti?

Antipasti vertaalt vanuit het Italiaans betekent ‘voor de maaltijd’ en wordt in Italië daarom ook meestal voor het hoofdgerecht geserveerd.

Smaakpallet
Bij antipasti is het de bedoeling dat de smaakpapillen van de gasten ‘geprikkeld’ worden door de smaken, texturen en de verschillende kleuren. De trek naar het hoofdgerecht wordt hierdoor vergroot. Onze basissmaken worden getriggerd: zout, zoet, bitter, zuur en unami. Daarnaast mag een antipasti niet te zwaar op de maag vallen. Maar natuurlijk kan dit gezellige plankje ook dienen als een lekkere versnapering tijdens de middagborrel, samen met een goed glas wijn.

Verschil per regio
Deze traditionele Italiaanse maaltijd stamt al af uit de Middeleeuwen. Met name plakjes ham en gesuikerde noten lagen toen op het plankje. In de loop van de jaren is de antipasti aangepast en kent elke regio in Italië zijn eigen variëteiten. Zo zie je in Noord-Italië veel mozzarella, verse kruiden, verse pesto en parmaham terug in de antipasti. In het midden van Italië komen de beroemde kazen als gorgonzola en Fontina veel voor, maar ook meer soorten vlees en vis liggen op het plankje. Tenslotte bevat de antipasti in het zuiden van Italië vooral veel romige kazen als ricotta, olijven, artisjokken, ansjovis en gedroogde Italiaanse salami.

Inspiratie voor jouw eigen Italiaanse antipasti:

  • Een goed stuk brood
  • Eigen gemaakte pesto
  • Eigen gemaakte tapende
  • Parmaham
  • Mortadella
  • Burrata of buffelmozzarella
  • Gorgonzola
  • Gemarineerde sardientjes
  • Gerookte zalm
  • Vijgen met prosciutto
  • Olijven
  • Zongedroogde tomaten
  • Gemarineerde artisjokken
  • Noten: amandelen, walnoten en pistachenoten
  • Een goede fles olijfolie

Lees ook: Geef je oer-Hollandse stamppot een Italiaanse twist met dít simpele recept!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Culy | Beeld: Pexels