Desy

En hiervoor gebruik je het!

Olijfolie is onmisbaar in de keuken: we bakken erin, braden ermee en gebruiken het als basis voor dressings. Toch hebben we ondanks het vele gebruik van de olie nog steeds niet echt verstand van de verschillende soorten: want wat is nu precies ‘extra vierge’ olijfolie? En wat betekent ‘mild’? 

Kookfans zocht het voor je uit!

Extra maagdelijk
De allerbeste olijfolie is de ‘extra virgen’ (Spaans), de ‘extra vergine’ (Italiaans) of ‘extra vierge’ (Frans) variant. Letterlijk betekent dit ‘extra maagdelijk’, wat inhoudt dat de olie puur natuur en onbehandeld is. Dit is niet een naam die producenten zomaar aan hun product mogen geven: de olie moet daarvoor aan hele strenge eisen voldoen. Zo moet de zuurgraad van de olie onder een bepaald percentage liggen dat in de buurt komt van het percentage van de oorspronkelijke, onbewerkte olijf. Om dit te kunnen bewerkstelligen moet de productent de olijf zo voorzichtig mogelijk behandelen. Maar, waarvoor kun je deze extra vierge olijfolie nu het beste voor gebruiken?

Gebruik
Omdat de olijfolie een intensere smaak heeft dan zijn mildere tegenhangers, is het zonde om in deze olijfolie te bakken. Op deze manier komt de smaak ervan niet tot zijn recht. Gebruik de olie liever om brood in te dippen -lekker met een beetje zeezout-, om soepen, salades, pastas of sauzen mee op smaak te brengen, om je biefstuk in te laten rusten na het bakken en om dressings mee op smaak te brengen. Wil je bakken in olijfolie? Gebruik dan liever een andere variant.

Lees ook: Ongelofelijk: dít doet munt allemaal voor je gezondheid! Wat een wondervoedsel!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Pixabay