Wij hadden hier geen weet van

Doritos heb je in alle soorten, maten en smaken. Zo is er de cheese-variant voor de kaasliefhebbers onder ons, kunnen mensen die van pittig eten houden zich tegoed doen aan de sweet chilli pepper en kunnen de smaakwaaghalzen genieten van de Doritos Roulette. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sauzen die je bij deze chips kunt verorberen om er nóg meer van te genieten. Hoewel we de chips al jarenlang in ons leven hebben, zijn er nog steeds dingen die je niet weet over de smakelijke driehoekjes. 

Wist je dat de snack per ongeluk is ontstaan?

Disneyland
Hoe de snack precies ontstond? We nemen je even terug in de tijd. Het bedrijf dat Doritos creëerde, Frito-Lay, had ooit het restaurant ‘Casa de Fritos’ in Disneyland. En zoals echte koks betamen, experimenten ze weleens met voedsel. Zo besloten de koks in het restaurant in 1964 de overgebleven tortillastukjes te kruiden en frituren. Hoewel de koks een heerlijke snack wisten te bereiden, zag Frito-Lay pas twee jaar later in dat het experiment een succes was en brachten ze toen pas de chips op de markt. 

Kleine stukjes goud
Wie een woordje Spaans kent, is het vast al eens opgevallen dat het woord ‘Doritos’ op het woord ‘Doradito’ lijkt, dat kleine stukjes goud betekent. Dat de woorden op elkaar lijken is geen toeval, want de naam ‘Doritos’ is afgeleid van het woord. Want laten we eerlijk zijn, Doritos zijn toch eigenlijk wel kleine stukjes goud?

Het grootste succes van Taco Bell
De fastfoodketen Taco Bell is in Amerika net zo bekend als McDonald’s, Burger King en Kentucky Fried Chicken in Nederland. Zoals de ketens in Europa graag nieuwe dingen proberen, doen de ketens in Amerika dat uiteraard ook. Zo introduceerde Taco Bell een taco met Doritossmaak aan het fastfoodliefhebbende publiek en deze snack werd ongekend populair. Zó populair dat Taco Bell 15.000 extra werknemers moest aannemen om iedereen van deze bijzondere taco te voorzien. Deze taco was een van de grootste successen van Taco Bell.

Groter, duurder, beter
In 1995 besloten de makers de populaire chips een make-over te geven. De Doritos werden twintig procent groter, vijftien procent duurder én er kwamen nog meer kruiden overheen. Ook werd er nagedacht over comfort, zo werden de randjes van de Doritos afgerond, zodat het chipje niet snel breekt in een zak. Niemand wordt immers blij van kapotte chips. 

Wereldwijd verschillende smaken
In Nederland kennen we onder andere de smaken Cheese, Sweet chilli pepper, Cool American, Barbeque en Pure paprika, maar wist je dat er veel meer smaken bestaan? Zo hebben de supermarkten in Japan Doritos met een mosselsoep-smaak in de schappen liggen. Ook hebben ze chips die smaakt naar Italiaanse zeevruchten en crispy zalm. Zuid-Korea spant de kroon en heeft Doritos die naar yoghurt smaken.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pixabay