Ingrediënten
  • Hazelnootpasta
  • 100 gram bevroren frambozen
  • 750 milliliter yoghurt
  • 75 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1/2 citroen
  • 250 milliliter slagroom
  • 1/2 suikerbrood
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • EXTRA BENODIGDHEDEN
  • IJsmachine of platte metalen bak
  • Koekenpan
  • Zeef of vergiet
  • Theeboek
Ruth Stuut
60 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • Hazelnootpasta
  • 100 gram bevroren frambozen
  • 750 milliliter yoghurt
  • 75 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1/2 citroen
  • 250 milliliter slagroom
  • 1/2 suikerbrood
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • EXTRA BENODIGDHEDEN
  • IJsmachine of platte metalen bak
  • Koekenpan
  • Zeef of vergiet
  • Theeboek

Laat zeker eventjes een gaatje over tijdens de Paasbrunch!

Wie is er niet gek op Fries suikerbrood? Het heerlijk smeuïge, dikke, witte brood wordt gebakken met suikerklontjes. Naast gewoon puur een plakje met roomboter kan je dit lekkere brood ook in veel andere lekkere recepten gebruiken, zoals bijvoorbeeld wentelteefjes! Lekker met vers fruit, of besmeerd met chocopasta. Dit recept van suikerbrood met hangop ijs en hazelnootpasta is een hemelse combinatie die wij nog niet kenden. 

Suikerbrood

Het zachte, zoete brood komt van origine uit Friesland, waar het de naam Fryske sûkerbôle draagt. Met de suikerklontjes en het kaneel krijgt het brood een heerlijk zachte, smeuïge en zoete smaak. De regel is Friesland is, hoe kleffer het brood, hoe beter! Vanwege de suiker is het een echte caloriebom, maar dat mag de pret niet drukken tijdens Pasen!

Zo ga je te werk:

  • Leg een vergiet of zeef in een lege pan en leg hier een schone, vochtige doek in.
  • Schenk de hangop yoghurt in de de doek en vouw de punten van de doek naar boven, bind vast en laat de yoghurt een nacht uitlekken.
  • De volgende dag kan je verder met het recept. Schraap het merg van het vanillestokje eruit, rasp de schil van de halve citroen en pers het sap uit.
  • Verwarm de suiker met het vanillemerg, rasp en sap van de citroen in een steelpannetje. Voeg de slagroom toe, breng net onder het kookpunt en laat zachtjes trekken tot de suiker is opgelost. Laat daarna goed afkoelen.
  • Meng het slagroommengsel met de hangop en roer totdat het glad is. Draai er ijs van in de ijsmachine of schep het mengsel in een platte metalen bak.
  • Vries het ijs minstens vier uur in. Klop het na één uur, elk half uur door.
  • Breek de bevroren frambozen in stukjes en draai kort mee in de ijsmachine of roer aan het einde van de invriestijd door het ijs.
  • Snijd uit het suikerbrood acht plakken en bak per persoon één plak in de boter in een koekenpan goudbruin.
  • Smeer de hazelnootpasta op het suikerbrood en serveer met het ijs. Garneer met de overige bevroren frambozen.

Let op: het ijs dat je maakt voor dit nagerecht moet 8 uur in de vriezer staan!

Ook lekker: Lekker ontbijtje: American pancakes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Mister Kitchen, visitwadden.nl | Beeld: Adobe Stock