Ingrediënten
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3 (gele) tomaten
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 225 gram halloumi
  • 30 gram pijnboompitten
  • 4 eetlepels pesto
  • 1 theelepel oregano
  • 2 takjes basilicum
  • Knoflookolie (olijfolie met een teentje knoflook)
  • Zout en peper
Ruth Stuut
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3 (gele) tomaten
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 225 gram halloumi
  • 30 gram pijnboompitten
  • 4 eetlepels pesto
  • 1 theelepel oregano
  • 2 takjes basilicum
  • Knoflookolie (olijfolie met een teentje knoflook)
  • Zout en peper

Om je vingers bij af te likken

Wie halloumi, de witte kaas uit Cyprus, nog niet kent heeft echt iets gemist! Deze stevige, rubberachtige kaas smelt niet snel, maar bakt lekker bruin. Hij is gemaakt van schapen- en geitenmelk, en een populair ingrediënt in de Griekse en Midden-Oosterse keuken. De lekker zoute kaas combineert goed met lichte groenten of in een salade. In dit recept bereid je de halloumi met gegrilde groenten.

Stevige kaas

De ongerijpte kaas lijkt op het eerste oog wel een beetje op feta. Toch is de smaak en structuur wel anders. Halloumi is eigenlijk een soort grilkaas, en smelt dus niet wanneer je ‘m op de grill of in de pan gooit! Geschikt om op veel manieren te bereiden en uiteenlopende gerechten te verwerken, zoals met gegrilde groenten. Heb je geen grill? In de oven kan je dit recept ook heel simpel bereiden. Je verwarmd de oven op 180 graden, en bakt alle groenten en de halloumi gezamenlijk gaar gedurende zo’n 20 minuten.

Zo ga je te werk met de grill:

  • Verwarm de grill even voor.
  • Was de groenten. Snijd de paprika en courgette in repen en de aubergine in plakken.
  • Breng de knoflookolie op smaak met zout en peper, en voeg wat oregano toe.
  • Bestrijk de groenten met de knoflookolie en grill ze aan weerszijden bruin.
  • Snijd de halloumi in plakjes en leg deze ook op de grill.
  • Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan.
  • Halveer de cherrytomaatjes en snijd de grotere tomaten in partjes.
  • Verdeel de groente over een schaal, en verdeel de halloumi over de groenten. Garneer met de pijnboompitjes, de pesto en verse basilicum.

Krijg je geen genoeg van de gegrilde groente met halloumi, maar heb je zin om er eens wat variatie in te gooien? Een lekkere toevoeging is een handje rucola, of sprenkel wat citroensap over het geheel nadat je het uit de oven hebt gehaald. Als je van wat meer spice houdt kan je ook chilivlokken toevoegen aan het mengsel met knoflookolie.

Ook lekker: Recept: Griekse pastasalade met feta en olijven 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Allerhande, Uit Pauline’s Keuken | Beeld: Adobe Stock