Rowan Hattu
60 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 50 gram belegen kaas
  • 50 gram smeerkaas
  • 2 eieren
  • 200 gram paneermeel

Heerlijk!

Zoals we al eens eerder stelden: everybody loves fried food! En ben jij nou een groot fan van de snackbar – en dan met name van de kaassoufflé –, dan hebben wij goed nieuws voor je. Want met dít geweldig lekkere recept maak jij voortaan je kaassoufflés lekker thuis. Heerlijk toch? 

Kaassoufflé

Foodwriter meneer Wateetons is er net als wij kort en bondig over: frituren is dé beste kooktechniek op aarde. Zo vertelt hij hoe zijn liefde voor gefrituurde snacks is ontstaan. “Ik hou erg van mijn dochter, maar zwemmen kon ze voor geen meter. Mijn enige troost: de wekelijkse kaassoufflé. Ik hoefde er zo halverwege zwemdiploma-A niet eens meer om te vragen.”

En misschien had je het niet verwacht, maar de kaassoufflé is een van de oudste snacks die we in Nederland kennen. En wat hem nog bijzonderder maakt: hij is ook nog eens uitgevonden door een Nederlander! Snackbarhouder Hans van Bemmel verzon deze heerlijke kaassnack in 1969 samen met een plaatselijke bakker. Van Bemmel noemde zichzelf een eenvoudig man, waardoor het maken van de kaassoufflé ook erg eenvoudig was: bladerdeeg en een paneerlaagje, vastgeplakt door een beetje ei-strijksel met wat kaas ertussen. Easy peasy.

Zo maak je je eigen kaassoufflé

  • Allereerst pak je het bladerdeeg uit de koelkast en laat het ontdooien. Let wel op: verwerk het zo koud mogelijk.
  • Rasp dan de kaas zo fijn als je kunt.
  • Meng vervolgens de versgeraspte kaas met smeerkaas tot een gladde massa.
  • Bedek dan je aanrecht met plasticfolie, bakpapier of bestrooi het met een klein beetje bloem. Hierdoor voorkom je dat het bladerdeeg blijft plakken.
  • Rol dan het bladerdeeg uit.
  • Leg vervolgens 25 gram gladde kaasmassa aan de rechterkant van het midden, in een rechte hoek. Doe dit wel netjes, zodat je ervoor zorgt dat er overal een gelijkmatige kaas laag ligt.
  • Vouw het bladerdeeg dan dicht en gebruik de tanden van een vork om de randen goed op elkaar te drukken.
  • Laat je kale kaassoufflé opstijven in de koelkast of in de vriezer.
  • Pak ondertussen twee borden (eentje met een geklutst ei en eentje met paneermeel) en zet de frituurpan aan op 175 graden Celsius.
  • Haal dan je kaassoufflés door het geklutste ei en vervolgens door het paneermeel.
  • Frituur de kaassoufflés voor circa drie minuten.
  • Tada! Eet smakelijk.

Lees ook: Recept: kazige cakejes van aardappelpuree met bacon

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Flavor Flav | Beeld: Pexels