Ingrediënten
  • 420 gram aardappelpuree
  • 120 gram geraspte cheddar
  • 60 gram bloem
  • 6 reepjes ontbijtspek
  • 1 middelgroot ei, in blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepl peper
  • 2 eetlepels verse basilicum, fijngehakt
  • 2 eetelepels verse peterselie, fijngehakt
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels boter of margarine
Redactie Kookfans
20 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 420 gram aardappelpuree
  • 120 gram geraspte cheddar
  • 60 gram bloem
  • 6 reepjes ontbijtspek
  • 1 middelgroot ei, in blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepl peper
  • 2 eetlepels verse basilicum, fijngehakt
  • 2 eetelepels verse peterselie, fijngehakt
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels boter of margarine

Aardappelpuree over? Maak dan deze hartige snack!

We zijn groot fan van een lekkere maaltijd met aardappelpuree. Je kunt er eindeloos mee variëren en hebt zo altijd een lekkere aanvulling op je diner. Maar als je aan het eind van de avond nog puree overhebt, wat dan? Wij hebben een heerlijke oplossing.

Cakejes van aardappelpuree

Bij een cake denk je misschien aan een zoete lekkernij, maar hier hebben we het toch echt over een hartige snack. Ergens tussen rösti en dikke pannenkoekjes in: deze aardappelpuree-cakes zijn heerlijk met bijvoorbeeld zure room, een gebakken ei, of als aanvulling op je vlees en groenten. Foodblogger Holly van Spend with Pennies legt je precies uit hoe je het aanpakt. Onder de video hebben we het recept stap voor stap uitgelegd.

Zo maak je de cakejes:

  • Bak de reepjes ontbijtspek knapperig, en laat ze drogen en afkoelen op een stukje keukenpapier. Verkruimel ze in kleine stukjes en doe deze in een grote kom.
  • Giet op twee eetlepels na het vet van het ontbijtspek uit de pan.
  • Doe de knoflook en ui in de pan en bak tot glazig. Voeg deze vervolgens met de rest van de ingrediënten (behalve de boter) toe aan de kom met de stukjes ontbijtspek.
  • Meng het geheel goed door elkaar met een spatel, lepel, of gewoon je handen. Het mengsel moet een beetje plakkerig aanvoelen.
  • Was en droog je koekenpan goed af, en smelt één eetlepel van de boter op middelhoog vuur.
  • Schep een volle opscheplepel van het aardappelmengsel uit de kom, rol dit tot een balletje en plaats deze in de pan. Druk deze plat tot een soort hockeypuck van ongeveer 1 à 1,5 centimeter dik.
  • Bak aan beide kanten ongeveer 3 minuten tot goudbruin.
  • Herhaal de bovenstaande twee stappen tot je door je aardappelmengsel heen bent.
  • Serveer onmiddellijk voor een warm, crispy bijgerecht – of gewoon als snack voor tussendoor.

Tip: er valt volop te variëren met deze cakejes van aardappelpuree. Ga bijvoorbeeld voor een extra cheesy variant door meer kaas te gebruiken. Of geef ze een Italiaans randje met mozzarella en oregano. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees ook: 6 manieren om je aardappelpuree nog lekkerder te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Spend with Pennies | Beeld: Videostill, Spend with Pennies