Redactie Kookfans

Je bespaart veel met diepvriesproducten, maar is dat het waard?

De prijzen in de supermarkt zijn de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Daardoor zijn veel mensen bezig met besparen, zodat ze iets meer overhouden aan het eind van de maand. Het kan dan lonen om diepvriesfruit in huis te halen in plaats van de verse variant. Maar wat is nou eigenlijk gezonder?

Vitamines

Diepvriesfruit en -groentes zijn het hele jaar door goed te verkrijgen, blijven goed op smaak en bederven stukken minder snel. Hoe zit het verder met de voedingsstoffen in diepgevroren fruit of groente? Je hoort vaak dat er meer vitamines in gevroren groente en fruit zit, omdat het vrij snel wordt ingevroren na het plukken. Dat klopt! Vruchten worden op het moment geplukt dat ze op z’n rijpst zijn en hierdoor zijn de vitaminen en mineralen in optimale staat. Het invriezen houdt de vitaminen en mineralen in deze staat, het stopt het proces waarbij de voedingswaarden worden afgebroken.

Fruit

Wat bleek nou uit onderzoek? Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse aardbeien. Ook blauwe bessen uit de vriezer bevatten meer vitamine C dan de verse variant. Soms is het zelfs dus beter om de bevroren variant te eten! Dat komt omdat vers fruit in feite mínder vers is dan bevroren fruit, hoe gek dat ook klinkt.

Groente

Hoe zit het dan met groenten? Daar gaat het iets anders. Groentes worden namelijk eerst geblancheerd in water tussen de 32 en 35 graden. Dit zorgt ervoor dat de groentes niet verkleuren, maar helaas gaat hierbij wel tot vijftig procent van de hoeveelheid vitamine C verloren. De groentes worden wel, net als fruit, op het juiste moment geplukt qua rijpheid. Hierdoor hebben ze alsnog een tien tot vijftig procent hogere voedingswaarde dan verse groenten, ondanks het blancheren.

Dat klinkt dus erg goed. Het kan zeker geen kwaad om voor de gevroren versie van je favoriete groente of fruit te gaan, maar check de verpakking wel even. Soms wordt er namelijk zout of suiker toegevoegd en dit doet de hogere voedingswaardes weer teniet. Gelijk maar een verfrissende smoothie maken dus!

Lees ook: Oeps: deze 4 fouten maken we massaal met diepvriesgroenten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Unsplash, Angel Sinigersky