Marlieke

Deze warme, kruidige drank wordt steeds populairder

Het seizoen voor warme drankjes is aangebroken! Of je nu kiest voor een traditionele chocolademelk met flinke toef slagroom of meer van de hippe pumpkin spice latte bent, bijna iedereen is in de herfst wel te porren voor een warme melkdrank. De laatste tijd zien we ook steeds vaker chai lattes op de kaart staan. Een heerlijke, kruidige drank die een gezonde keuze kan zijn.

Gezonde kruiden

Eigenlijk betekent het woord ‘chai’ gewoon thee. Maar in ons deel van de wereld is het bekend komen te staan als een bepaalde Indiase kruidenmix, waarmee je heerlijke kopjes thee of lattes kunt bereiden. In dit kruidenmengsel vind je meestal kaneel, kardemom, venkel, gember, kruidnagel en zwarte peper – een reeks kruiden met een hoop gezondheidsvoordelen.

Waar is het goed voor?

Uit wetenschappelijk onderzoek kunnen we voorzichtig de conclusie trekken dat chaikruiden goed zijn voor de gezondheid van je hart, meldt Healthline. Zo kan kaneel helpen om je cholesterolniveaus goed te houden. Gember en kaneel hebben een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan gember helpen bij het verbeteren van je spijsvertering. Kaneel, kardemom en zwarte peper kunnen hier ook een handje bij helpen. De kruiden zitten bovendien boordevol heilzame antioxidanten. Klinkt goed, toch?

Chai lattes

Een chai latte wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt met chaikruiden en (soja)melk. De melk zorgt ervoor dat dit een vullend en eiwitrijk kopje thee wordt. Nog meer gezondheidsvoordelen! Toch kunnen we niet zeggen dat elke chai latte gezond is. Zo worden ze in sommige cafés niet alleen gemaakt met kruiden, maar ook met royale hoeveelheden siroop of andere vormen suiker. Daarmee maak je het drankje weer een stuk minder gezond. Ook in kant-en-klaar chaipoeders kan wat suiker verstopt zitten. Als je dol bent op deze warme drank, maar ook op je suikerinname wilt letten, is het een goed idee om altijd even de ingrediëntenlijst te checken.

Ook een goede vraag: Gezond of ongezond? Alles wat je moet weten over gluten

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash