Marlieke

Door slim om te gaan met je koelkast, bespaar je op de boodschappen én de energierekening

In deze tijden zijn we allemaal op zoek naar slimme manieren om met onze portemonnee om te gaan. Slechts één uurtje kritisch kijken naar je koelkast kan je al een hoop geld besparen. Hoe dat precies werkt? Wij delen onze beste koelkasttips!

1. Schuif je koelkast een centimeter vooruit

Een handigheidje voor mensen die geen ingebouwde koelkast hebben: schuif ‘m een centimeter vooruit. Door je koelkast niet helemaal tegen de muur te zetten, blijft de luchtcirculatie van het apparaat beter, waardoor de koeling minder energie verbruikt.

2. Organiseer de inhoud van je koelkast

De beste manier om te besparen op de boodschappen? Dat is niets verspillen. Het is daarom een goed idee om je koelkast overzichtelijk te houden en op de juiste manier in te delen. Zo kun je sausjes prima bewaren in de koelkastdeur, maar voor bederfelijke waren als melk en yoghurt is dit een te warme plek. De laagste planken van de koelkast zijn het koudst, dus bewaar hier zuivel en vlees. Bewaar restjes in doorzichtige bakjes, zodat je altijd ziet wat je nog in de koelkast hebt staan.

3. Prop je koelkast niet vol

Voor een goede koeling is het belangrijk om je koelkast niet overvol te stouwen. Hierdoor kan de koude lucht minder goed rondgaan en is de koelkast minder efficiënt – iets wat je helaas kunt terugzien op je energierekening. Nog een reden om je koelkast opgeruimd te houden, dus!

4. Houd de koelspiralen schoon

Wederom alleen voor de mensen die een losse koelkast hebben: kijk eens naar de achterkant. Hier kan zich een hoop stof op de koelspiralen verzamelen. Onder een dikke stoflaag kost het de koelkast meer energie om te koelen. Maak de koelspiralen dus regelmatig voorzichtig schoon.

5. Kies voor een kleinere koelkast

Staat jouw koelkast eigenlijk nooit helemaal vol? Overweeg dan om een kleiner exemplaar te kopen. Dit is een investering, maar nieuwe, moderne modellen kunnen zó zuinig zijn dat je energierekening er blij mee zal zijn. Ook kun je door een kleinere koelkast minder voorraad opslaan, wat voedselverspilling voorkomt en je helpt besparen op de boodschappen.

6. Weet wat je uit de koelkast moet hebben

Bedenk voordat je de koelkastdeur opentrekt al wat je allemaal wilt gaan pakken. Want hoe korter de deur open is, hoe minder energie de koelkast hoeft te gebruiken om de inhoud koud te houden. Weer een reden om je koelkast goed georganiseerd te houden. Je ziet dan razendsnel waar alles staat en hoeft niet lang te zoeken met de koelkastdeur open.

7. Controleer het rubber

Kijk ook eens goed naar de randen van je koelkast. Bij oudere modellen kan het rubber loslaten, waardoor je kostbare koelte verliest. Een rubbertje vervangen is bovendien stukken goedkoper dan een nieuwe koelkast aanschaffen.

8. Laat kliekjes goed afkoelen

Waarschijnlijk is dit geen nieuwe tip voor je, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Laat etensrestjes goed afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Een ovenschaal die nog warmte afgeeft of een bakje hete pasta direct in de koelkast zetten, helpt niet bepaald om de koude temperatuur te bewaken. Laat je kliekjes daarom goed afkoelen op het aanrecht.

Ook handig: Budgetshopper deelt handige hack om te besparen op je boodschappen

Deze tips bewaren? Pin dit artikel dan op Pinterest

Bron: CheatSheet | Beeld: Pexels