Ruth Stuut

Aha!

Dat noten in een gezond voedingspatroon thuishoren, wist je waarschijnlijk al. Een klein handjevol helpt je al om je dagelijkse hoeveelheid gezonde vetten, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Of je nu gaat voor amandelen, walnoten of pecannoten, nootjes zijn een prima snack! Maar van paranoten kan je maar beter niet teveel eten. Maximaal drie per dag is zelfs het advies. Hoe komt dit?

Selenium

Wat maakt de paranoot, ook wel Brazil nut genoemd nou zo bijzonder? De noot bevat het mineraal selenium. Dit is een belangrijk stofje voor onze schildklier, die weer hormonen produceert die belangrijk zijn voor ons metabolisme, het reguleren van onze lichaamstemperatuur en onze groei. Eén paranoot bevat al zoveel selenium, dat dit ene nootje aan je dagelijkse behoefte kan voldoen. Met maar liefst 96 microgram per nootje krijg je zelfs 175% van de aanbevolen hoeveelheid binnen! Super fijn, want een hoge hoeveelheid selenium wordt gekoppeld aan ondersteuning van je hart, hersenen en immuunsysteem.

Een tekort van dit stofje zul je niet snel hebben. Maar, hogere hoeveelheden hebben dus zulke fijne gezondheidsvoordelen dat het goed is om door middel van paranoten de hoeveelheid selenium in je lichaam te verhogen.

Vergiftiging

Wat is dan de reden dat je slechts drie van deze noten per dag mag eten? Omdat teveel selenium toch schadelijk zou kunnen zijn. Daar moet je echt wel flink veel nootjes voor eten, want dit zou gaan om een dosering van 5000 microgram selenium. Als we eventjes snel rekenen, ontdekken we dat zo’n hoge dosis over ongeveer 50 paranoten per dag gaat. Toch zit je niet per se goed als je minder eet, blijkt uit onderzoek. Dagelijks teveel paranoten eten werd namelijk in verband gebracht met hart- en nierfalen, ademhalingsproblemen en zelfs verhoogd risico op diabetes en prostaatkanker. Dat is niet mis!

Bijzonder is wel dat in het Amazonegebied in Brazilië de paranoot in traditionele diëten veel voorkomt en de hoeveelheid dagelijks geconsumeerde selenium veel hoger ligt, maar er geen vergiftigingen of andere vervelende bijkomstigheden zijn geconstateerd. Hoe dit kan is ook onduidelijk.

Advies

Omdat 5000 microgram selenium tot een vergiftiging kan leiden, is het belangrijk om te zorgen dat je ver onder deze dosering blijft. Echter heeft de noot wel zoveel gezondheidsvoordelen dat het zonde is om ze helemaal te laten staan. De bovengrens voor volwassenen is bepaald op 400 microgram selenium per dag, wat neer komt op zo’n 4 noten per dag. Daarom adviseert Healthline maximaal drie paranoten per dag te eten. Een rekensommetje vertelt ons dat we dan dagelijks zo’n 288 microgram selenium consumeren, wat dus duidelijk onder de bovengrens zit. Better safe than sorry! 

Lees ook: Lifehack: zo verwijder je de pitjes uit een paprika zonder ‘m te snijden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health, Healthline | Beeld: Adobe Stock