Ingrediënten
  • 8 eieren
  • 300 milliliter Turkse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel pil biber (Turkse rode pepervlokken)
  • Scheutje witte azijn
  • 60 gram roomboter
  • Snufje zout
  • 1 theelepel komijn
  • Paar takjes peterselie
  • 2 stengeltjes lente ui
  • Flatbread of geroosterd brood
Ruth Stuut
15 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 8 eieren
  • 300 milliliter Turkse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel pil biber (Turkse rode pepervlokken)
  • Scheutje witte azijn
  • 60 gram roomboter
  • Snufje zout
  • 1 theelepel komijn
  • Paar takjes peterselie
  • 2 stengeltjes lente ui
  • Flatbread of geroosterd brood

Heerlijk!

Zo rond pasen staan in elk tijdschrift en op elke website talloze recepten met eieren. En ons hoor je niet klagen, want een eitje is heerlijk! Het ene recept is nog meer inventief dan de ander, je kan eieren natuurlijk ook op ontzettend veel manieren klaarmaken. We hebben nu een heerlijk recept voor Turkse eieren voor je: çilbir. Een hartig gerecht met gepocheerde eieren en lekker pittig sausje.

Gepocheerd ei

Voor dit hartige gerecht is het nodig om eieren te pocheren. Dat klinkt misschien moeilijk, maar met een beetje oefening is het zo gepiept! We raden aan om voordat je dit recept wilt maken je eventjes een paar keer oefent met pocheren, want het is een groot onderdeel van het recept en daarom dus belangrijk dat het wel lukt.

Zo maak je çilbir:

  • Breng een steelpannetje met water zachtjes aan de kook. Voeg een scheut witte azijn toe, en een snufje zout. Zet het vuur niet te hoog, het water moet net tegen de kook aan zitten.
  • Neem een klein zeefje en breek daarin het eitje. Zo verlies je het overige vocht van het ei en houd je alleen het stevige eiwit en de dooier over.
  • Giet het eitje in het zacht kokende water (je kan vooraf even in het water roeren zodat er een kolk in het midden ontstaat. Het hoeft niet, maar het eitje midden in de kolk in het water doen kan wel helpen om het ei mooi bij elkaar te houden).
  • Pocheer het ei in drie minuten gaar. Dan is het eiwit mooi stevig, maar zal de dooier nog zacht en vloeibaar zijn als je ‘m doorsnijdt.
  • Haal het eitje uit het water en doe in een kom met heet water. Zo blijft je ei nog warm terwijl je de rest van het gerecht afmaakt.
  • Rasp de knoflook en meng dit met de Turkse yoghurt en een snufje zout.
  • Smelt de boter in een steelpan. Voeg de paprikapoeder, komijn en pul biber toe aan de boter.
  • Verdeel het yoghurtmengsel over een bordje. Haal de gepocheerde eieren uit het water, en leg ze op het yoghurtmengsel.
  • Giet wat van het botermengsel over het geheel en garneer met verse peterselie en gesneden lente ui.
  • Serveer de çilbir met wat geroosterd brood of flatbread.
  • Smullen geblazen!

Ook lekker: Recept: Eggs Benedict met zalm en Hollandaisesaus op zuurdesembrood

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Uit Pauline’s keuken Culy | Beeld: Adobe Stock