Renée Bootsma

eieren

Van hardgekookt tot zachtgekookt

Een gekookt eitje: lekker bij het ontbijt op zondagochtend, als snack tussendoor of geserveerd bij de asperges. Eén van onze favoriete manieren om een eitje klaar te maken is dan misschien ook wel om hem te koken. Hard- of zachtgekookt, je hebt vast een voorkeur. Handig om dan ook te weten hoe je een ei kookt totdat hij perfect hard- of zachtgekookt is. Wij vertellen het je!

Eieren gekoeld of op kamertemperatuur bewaren?

De eeuwige discussie of je eieren gekoeld of op kamertemperatuur moet bewaren zullen wij eerst eens even beëindigen. Het zit namelijk zo: als je je eieren wilt gebruiken voor in baksels, dan is het verstandig om ze op kamertemperatuur te bewaren. Vanwege het verschil in temperatuur zijn koude eieren namelijk niet bevordelijk voor een goed bakproces. Maar voordat je nu gaat juichen omdat jij het bij het juiste eind hebt, wacht nog even… Wanneer je eieren gaat koken of bakken, kun je ze namelijk prima in de koelkast bewaren.

Bij het koken van een ei dat uit de koelkast komt, is het alleen belangrijk dat je het ei vanaf het begin in het pannetje doet en niet pas wanneer het water kookt. De temperatuur verschillen zijn dan te groot en je ei zal hierdoor een stuk sneller barsten.

Waarom staan eieren in de supermarkt ongekoeld?

Nu zul je je misschien afvragen waarom eieren in de supermarkt niet in de koeling staan. Nou, dit komt doordat er condens en bacterievorming op de schil van het ei kan ontstaan wanneer hij gekoeld bewaard wordt, vervolgens ongekoeld mee naar huis wordt genomen en vervolgens wéér gekoeld bewaard wordt in jouw koelkast thuis. Die condens en bacterievorming kan weer zorgen voor salmonella, e-coli en andere enge bacteriën. Het is dus beter om de eieren vanuit kamertemperatuur in de koeling te doen, dan telkens voor schommelingen in temperatuur te zorgen.

Hoe kook je het perfecte ei?

Nu dit opgehelderd is, is het tijd voor een cursus eieren koken. Alles begint bij een goede voorbereiding. Voordat je je eieren gaat koken, prik je even een gaatje in de schil met een eierprikker. Dit zorgt ervoor dat de grote temperatuurschommelingen niet heel veel uitmaken en je ei minder snel barst. Ook handig om te weten: eieren uit de koelkast hebben één minuutje langer nodig om te koken dan wanneer je verse eieren gebruikt.

De eieren leg je het best direct in kokend water. Wacht dus even tot het water kookt, voordat je je eieren in het water legt. Voeg een snufje zout toe aan het water; wanneer er tóch een ei barst, stolt het eiwit sneller en blijft er nog wat over van de rest van je ei. Laat je eieren altijd even schrikken na het koken. Dit kun je doen door je eieren onder een koude kraan te houden of door ze in een ijsbad te leggen. Hierdoor voorkom je dat de eieren doorgaren, zijn ze makkelijker te pellen en brandt je je vingers niet aan je kokend hete ei.

Kooktijd

Duidelijk, maar hoelang moet je je ei nou precies koken? Onderstaand zie je een overzicht van de verschillende kooktijden en het resultaat. Hierbij houden we rekening met een kippenei met een gemiddelde grote, maat M. Bij kleine eieren kun je een minuut korter rekenen en bij grote eieren kun je een minuut extra rekenen.

5 minuten: het ei is nét gestold. Het eiwit is nog enigszins zacht en de dooier is geheel vloeibaar.

6 minuten: het eiwit is iets steviger en de dooier blijft vloeibaar.

7 minuten: stevig eiwit en een stevigere dooier: niet vloeibaar, maar ook nog niet hard.

8 minuten: het ei is nét hardgekookt. De dooier is stevig, maar van binnen nog een beetje zacht.

9 – 10 minuten: een hardgekookt ei met gestolde dooier.

12 – 15 minuten: het ei is nu zeer stevig en de dooier is hard en korrelig.

Eieren pellen

Je weet nu hoe je je perfecte eitje kookt, dus tijd om ’em te pellen. Dit kan nog weleens vervelend zijn, dus ook hiervoor hebben wij een aantal tips. Laat je eieren altijd goed schrikken, zo zijn ze makkelijker te pellen. Vervolgens kun je je eieren in een glas met een laagje water doen, even goed schudden en de schil zal er zo af moeten vallen.

Een eitje koken was nog nooit zo gemakkelijk! Ga jij voor een hard- of zachtgekookt eitje?

Lees ook: Vrolijke pasteitjes met roerei

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Pexels