Ingrediënten
  • Voor de deegballetjes:
  • 50 gram boter, in blokjes
  • 300 gram bloem voor witbrood
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 200 gram mozzarella
  • 65 gram gruyèrekaas
  • Voor de knoflookboter:
  • 100 gram boter
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 takje rozemarijn
  • Voor de tomatendip:
  • 250 gram passata
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gesneden
  • 1 theelepel (rodewijn)azijn
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje chilivlokken
  • Verse basilicum, naar smaak
75 min + 2 uur wachttijd min.
10 pers.

De perfecte, romige snack om te delen

Er zijn altijd wel een paar ingrediënten waarvan het water je al meteen in de mond loopt. Zitten kaas, knoflook en wit deeg daar toevallig tussen? Dan zijn deze heerlijke balletjes de perfecte snack voor jou! Je vult ze met twee soorten kaas, bestrijkt ze vervolgens met knoflookboter en dipt ze in de tomatensaus om het helemaal af te maken. Eigenlijk te lekker om te delen…

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Wat ga je doen?

  • Verwarm 175 milliliter water in een steelpannetje. Voeg de boter toe zodra het water begint te stomen. Haal de pan van het vuur en laat het botermengsel afkoelen.
  • Meng de bloem, gist, suiker en 1 theelepel zout in een grote kom. Voeg het botermengsel toe en roer alles door tot een zacht deeg. Kneed het deeg 10 minuten met de hand tot een soepel en veerkrachtig deeg.
  • Vet een kom in met een beetje olie en leg hierin het deeg. Bedek met een schone theedoek en laat het deeg 1,5 tot 2 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet dan ongeveer twee keer zo groot zijn geworden. Snijd ondertussen de mozzarella in blokjes en rasp de gruyèrekaas.
  • Vet een bakvorm in en bedek met bakpapier. Sla de lucht uit het gerezen deeg en kneed het nog een paar minuten om weer soepel te maken. Verdeel het deeg in kleine stukjes van circa 20 gram. Sla deze stukjes plat tot kleine cirkels. Leg in het midden van iedere cirkel een blokje mozzarella en een beetje gruyèrekaas. Vouw het deeg over de kaas heen en rol tot een balletje.
  • Leg de kaasballetjes op de bakplaat. Zorg ervoor dat de balletjes een halve centimeter uit elkaar liggen, zodat ze niet aan elkaar vast gaan kleven. Bedek de balletjes met een schone theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  • Maak ondertussen de knoflookboter. Smelt de boter in een pan op laag vuur en voeg dan de knoflook en rozemarijn toe. Roer door en haal van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Smeer de kaasballetjes in met de knoflookboter. Bak 25-30 minuten in de oven.
  • Bereid ondertussen de tomatendip. Verwarm daarvoor de olie in een steelpannetje en fruit daarin de knoflook ongeveer 30 seconden. Voeg dan de passata, azijn, suiker en chilivlokken toe en laat het mengsel 10 minuten pruttelen.
  • Breng de dip op smaak met peper, zout en basilicum.
  • Serveer de deegballetjes met de tomatendip.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Romige mozzarella-aardappelovenschotel

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: BBC good food | Beeld: Videostill

Ingrediënten
  • Voor de deegballetjes:
  • 50 gram boter, in blokjes
  • 300 gram bloem voor witbrood
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 200 gram mozzarella
  • 65 gram gruyèrekaas
  • Voor de knoflookboter:
  • 100 gram boter
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 takje rozemarijn
  • Voor de tomatendip:
  • 250 gram passata
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gesneden
  • 1 theelepel (rodewijn)azijn
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje chilivlokken
  • Verse basilicum, naar smaak