20 augustus 2020
Marlieke

Voor het eerst ziet de voedselbank geen ‘zomerdip’, maar juist een stijging in het aantal klanten

Het aantal klanten van de Voedselbanken is het afgelopen jaar flink gestegen. Vooral in de grote steden zijn meer mensen aangewezen op steun van de Voedselbank. Dit heeft alles te maken met de economische krimp en de coronacrisis, zo meldt Distrifood. Ondanks de grote druk die de Voedselbank verwacht, hoopt de organisatie dat mensen zich blijven aanmelden als zij geldproblemen hebben.

Stijging klanten

Het afgelopen jaar zag de Voedselbank 8,5 procent meer klanten ten opzichte van het voorgaande jaar. In Amsterdam lag deze stijging nog flink hoger met 26 procent, maar ook in andere grote steden kunnen minder mensen zich een gezonde maaltijd veroorloven.

Zomerdip blijft uit

Het einde van deze groei is nog niet in zicht, zo laat bestuurslid Pien de Ruig weten in een persbericht: “Van de gebruikelijke zomerdip is dit jaar geen sprake. Voedselbanken bereiden zich voor op een flinke groei in de komende 12 maanden. Door de economische krimp en de stijging van de werkeloosheid zullen meer mensen moeite krijgen om financieel rond te komen.”

‘Wacht niet tot het te laat is’

De Voedselbanken doen op hun website ook een oproep aan mensen die zich zorgen maken over hun maandelijkse budget voor eten en drinken. “Veel mensen die door de coronacrisis in de problemen komen (bv. zzp’ers, ondernemers, flexwerkers) zullen onterecht kunnen veronderstellen dat ze niet in aanmerking komen voor voedselhulp, omdat ze bijvoorbeeld vermogen hebben. De toelatingscriteria van de voedselbanken zijn echter anders. Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van de hoeveel geld die je maandelijks overhoudt voor eten en drinken.” Met deze oproep willen de Voedselbanken voorkomen dat mensen zich onnodig in de schulden steken. “Als corona ons iets leert is dat ‘het iedereen kan overkomen’.”

Lees ook: Bah: supermarkt introduceert ketchup met champignon-koffiesmaak

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: Distrifood, Voedselbanken | Beeld: Unsplash